020 Agenda
februari 2017

Het maandelijks overzicht van alle activiteiten
die Amsterdam aanbiedt.

zo
05
feb

ABC Winter Book Fair

Join us at De Hallen Amsterdam for our Winter Book Fair. American Book Center is cleaning out their warehouse and have thousands of English language books on sale from ?5,-. This is your chance to find book gems at great prices. Rotaract Club volunteers will be helping out to raise money for their charitable projects.

Donate your book(s) to BetterWorldBooks
You can also donate your own (undamaged) books that you no longer want to keep but will make excellent reads for someone else. Put them in the BetterWorldBook boxes that we will bring along.

Treat yourself to a delicious coffee afterwards at Belcampo!
ma
06
feb

ABC Winter Book Fair

Join us at De Hallen Amsterdam for our Winter Book Fair. American Book Center is cleaning out their warehouse and have thousands of English language books on sale from ?5,-. This is your chance to find book gems at great prices. Rotaract Club volunteers will be helping out to raise money for their charitable projects.

Donate your book(s) to BetterWorldBooks
You can also donate your own (undamaged) books that you no longer want to keep but will make excellent reads for someone else. Put them in the BetterWorldBook boxes that we will bring along.

Treat yourself to a delicious coffee afterwards at Belcampo!
di
07
feb

Bijlmer Boekt!

Bijlmer Boekt! is een avondvullend programma vol literatuur, muziek en feest in Amsterdam Zuidoost. Bij Bijlmer Boekt! wordt gestreefd naar een diverse line-up waarbij verschillende culturen worden verbonden, waarin plaats is voor gevestigd én opkomend talent en waarin de focus ligt op het verhaal in de breedste zin van het woord.

Dit keer met Marjolijn van Heemstra, Karin Sitalsing, Joy Wielkens, Marly, Omar Ahaddaf, Andro Biswane en Christine Otten.

Bijlmer Boekt! is een programma van SLAA, het Bijlmer Parktheater en Christine Otten.
 

Hoe lees ik?

Hoe lees ik? Lidewijde Paris over het lezen van literatuur

Boeken zitten vol stille signalen, maar hoe herken je die? En wat bedoelt een schrijver ermee? Iedereen leest vanuit zijn eigen ervaringen en is op zoek naar zijn eigen antwoorden. Toch zijn er wel een paar aanwijzingen die elke lezer kunnen helpen een tekst eens anders te lezen. Met Hoe lees ik? wil Lidewijde Paris laten zien hoe literatuur werkt en waarom het zo werkt om zo het plezier van het lezen te vergroten.

Literaire principes komen overal in het dagelijkse leven en in de kunst voor, waar we ze bijna vanzelfsprekend vinden. Deze avond is een levendige rollercoaster aan informatie en inzichten: van filmpjes, naar schilderijen, posters en advertenties. Van alles wordt in verband gebracht met literatuur. Je wordt uitgenodigd mee te denken en je kunt tussendoor alles vragen. Lidewijde Paris schakelt steeds over naar voorbeelden uit de literatuur waardoor teksten tot leven komen. Na deze avond haal je misschien wel meer uit een boek, lees je iets minder argeloos en snap je waarom sommige boeken je zo bij de kladden grijpen. Hoe doen schrijvers dat? En waarom werkt dat voor jou?

Zeven jaar lang was Lidewijde Paris recensent voor Opium Radio en twee jaar lang selecteerde ze elke week een literair verhaal voor Vrij Nederland en leidde dat in. Al negen jaar runt ze met Frank van Doeselaar De Literatuurfabriek in Middelburg. In 2016 begon ze met De Lees!ambassade, een project dat op een onderhoudende manier het literaire lezen wil stimuleren.
zo
12
feb

Poëzie op Zondag

  • aanvang: 16:00
  • locatie: OBA
  • reserveren: OBA
Sinds enkele jaren wordt in dit intieme poëzieprogramma op zondagmiddag elke maand bewezen dat gedichten dichterbij komen, als je ernaar luistert en wanneer je van de dichter zelf hoort hoe je toegang krijgt tot zijn werk. Na het lezen van gedichten uit de Nederlandse - en wereldliteratuur vormt een kort gesprek van Ineke Holzhaus met de gast van de middag over zijn of haar poëzie, een opmaat tot het onbekommerd luisteren naar gedichten van hedendaagse dichters.

Niet alle dichters worden naar mate ze ouder worden steeds maar beter zoals Frans Budé. Zijn laatste bundel Achter het verdwijnpunt, werd enthousiast ontvangen door lezers, collega's en recensenten. Hij breidt zijn eerdere thema's van afscheid en verlies uit tot vermissingen en verdwijningen. En hij begeeft zich met precieze observaties op de grens van stad en land. Ineke Holzhaus leest gedichten van Wislawa Szymborska.
 

Voor Jan Roeland

Op 7 november 2016 is Jan Roeland (1935-2016) ?verdwenen?, de schilder van een ei, een tafel, een eend, een mes en andere elementaire voorstellingen. Op 12 februari 2017 brengen Kees Hin en K. Schippers, in samenwerking met SLAA, om 14.00 u in Het Ketelhuis met Voor Jan Roeland een eerbetoon aan zijn werk.

In deze speciaal voor de gelegenheid gemaakte compilatie van eerdere films van Hin en Schippers, waarin Jan Roeland figureert, wordt de schilder tot leven gewekt. Je ziet een zoektocht in sloppen en stegen naar de huizen in Amsterdam waarin Multatuli heeft gewoond, foto?s uit het portretatelier Merkelbach aan het Leidseplein met gezichten uit de jaren 30 en 60, overgebleven tekens uit de oorlog op Amsterdamse muren en woningen en daartussen komt Roeland steeds weer tevoorschijn. Hij trekt een laken van een stoel, slaat een pluisje van zijn schouder en bestelt kobaltblauw in een verfwinkel. Je ziet hem steeds en passant, totdat je hem op zijn atelier in de Anjeliersstraat over zijn werk ziet praten.

Voor Jan Roeland is de terugkeer van deze schilder in Amsterdam, mogelijk gemaakt door de diverse rollen die hij in films van Hin en Schippers speelt. Een nieuwe film, samengesteld uit reeds bestaande opnamen.

De film zal door K. Schippers worden ingeleid en hij zal ook gedichten voordragen. Na afloop is er gelegenheid vragen te stellen aan de makers.

Het werk van Kees Hin is begin 2016 overgedragen aan Eye, het Amsterdamse filmmuseum. In 1965 maakte hij zijn regiedebuut met de documentaire Onderaards, wat ook het begin inluidde van een levenslange scenario-samenwerking met K. Schippers.

Schrijver en dichter K. Schippers (bekroond met o.a. de P.C. Hooft-prijs) is tot februari 2018 stadsdichter van Amsterdam.
ma
13
feb

The State of Translation: Het vertolken van identiteit

Spui25 in samenwerking met Athenaeum Boekhandel


Hoe is het gesteld met de kwaliteit van literaire vertalingen in Nederland? Naar aanleiding van deze vraag stelt vertaler Nicolette Hoekmeijer een fundamentele kwestie aan de orde in de derde The State of Translation-lezing: hoe vertaal je identiteiten en wat is de rol van de identiteit van de vertaler? Met o.a.: Niña Wijers, Gys-Walt van Egdom en Maite Karssenberg.

Het vertalen van identiteit en de identiteit van de vertaler


Het begrip identiteit staat de laatste tijd nadrukkelijk in de belangstelling en in veel discussies komt ook al snel de term cultural appropriation om de hoek kijken: het je (deels) toe-eigenen van de identiteit van een ander. Dat laatste zou je het handelsmerk kunnen noemen van een literair vertaler. Nicolette Hoekmeijer stelt dat vertalen in zekere zin vergelijkbaar is met method acting, waarbij de vertaler alle mogelijke middelen inzet om zich de verschillende identiteiten eigen te maken die een boek in zich draagt.

Hoe doe je dat? En ben je daarbij als vertaler in staat je eigen identiteit af te leggen? Of neem je onvermijdelijk jezelf mee wanneer je in de huid van een ander kruipt? En welke rol speelt die eigen identiteit dan in het vertaalproces? Staat die eigen identiteit het vertolken van bepaalde personages in de weg? En waar zit hem dat dan precies in? Kan een goede vertaler alles vertalen, of ben je juist een goede vertaler als je je beperkingen kent?

Onder de titel ?Het vertolken van identiteit? zal vertaler Nicolette Hoekmeijer de derde 'The State of Translation'-rede uitspreken. Schrijfster Niña Weijers en vertaalonderzoeker Gys-Walt van Egdom geven beide een korte reactie. De presentatie is in handen van Maite Karssenberg. Er is ruimte voor vragen uit het publiek.
di
14
feb

Boek en Film

Boek: Bridges of Madison County door Robert James Waller (1992)
Film: Bridges of Madison County van Clint Eastwood (1995)

'Poëzie is een vorm van sprekend schilderen'. In de maand februari, die begint met de Week van de Poëzie, daarom aandacht voor een verhaal over twee mensen die hun hart laten spreken. Via woorden proberen we over te brengen wat we diep van binnen voelen. Dat dat meestal niet de alledaagse taal is, wordt in dit verhaal duidelijk.

Deelnemers lezen vooraf het boek waarvan elke laatste dinsdagmiddag van de maand de verfilming te zien is in OBA Buitenveldert. Na het vertonen van de film zal onder leiding van Rita Bonenberg een gesprek worden gevoerd, waarbij deelnemers hun mening geven over het boek en de verfilming.

De kosten voor deelname bedragen per bijeenkomst normaal 5,00 / met OBA-pas 2,50. Dit is inclusief koffie of thee. Als u de hele reeks van acht bijeenkomsten wilt bijwonen, betaalt u voor slechts zes bijeenkomsten, dus normaal 30,00 / met OBA-pas 15,00. Betalen kan alleen bij de betaalautomaat in OBA Buitenveldert(medewerkers kunnen hierbij indien nodig assisteren). Door het beperkt aantal plaatsen (40), raden wij u aan van tevoren te reserveren.
Reserveren kan aan de balie, per e-mail of per telefoon: buitenveldert@oba.nl, 020-6422100.

De nieuwe serie Boek en Film in Buitenveldert is in samenwerking met de Amsterdamse Boekhandel.
zo
19
feb

Uitreiking J.M.A. Biesheuvelprijs 2017

De JMA Biesheuvelprijs 2017 wordt uitgereikt op zondag 19 februari, tijdens de Week van het Korte Verhaal.

Er zal een feestelijk programma plaatsvinden rondom de uitreiking, gepresenteerd door Lisa Weeda. Te gast zijn de Amerikaanse schrijver Elisa Albert, prebutant Gerda Blees en singer-songwriter Eva van Manen.

Na de uitreiking worden de festiviteiten voortgezet aan de bar, en hopen we met u te kunnen proosten op het korte verhaal - en de winnaar (m/v) natuurlijk!

LET OP: De uitreiking is vrij toegankelijk, maar aanmelden is verplicht. Dat kan enkel door een mail met uw naam en contactgegevens te sturen naar info@jmabiesheuvelprijs.nl o.v.v. ?Aanmelding prijsuitreiking?. Aanmelden op Facebook is dus niet geldig als reservering. Donateurs hebben voorrang. Overige aanmeldingen worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst.

Aanvang:
16.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur)

Locatie:
Lloyd Hotel
Oostelijke Handelskade 34
1019 BN Amsterdam

De uitreiking wordt mede mogelijk gemaakt door SLAA en het Lloyd Hotel Amsterdam.

Hou voor updates rond de prijs ook www.jmabiesheuvelprijs.nl in de gaten.
ma
20
feb

Workshops - De geschiedenis van morgen

De geschiedenis van morgen - science fiction workshops


Literaire sciencefiction lijkt in Nederland soms bijna een vies woord. En dat terwijl we nu juist radicale toekomstdenkers nodig hebben - toekomstdenkers met nieuwe verhalen over nieuwe vormen van samenleven die buiten het veilige realisme durven gaan.


Tijdens de verschillende workshops van De geschiedenis van morgen vragen we vooruitkijkende auteurs om een literaire beschrijving te geven van hun toekomst. We vragen ze het realisme achter zich te laten en een duik te nemen in hun verbeelding. Door middel van korte verhalen en essays vragen we schrijvers om hun voorstellingsvermogen op te rekken tot het breekpunt, om die vervolgens weer als een elastiek in ons gezicht te laten terugklappen. Het gemaakte werk wordt later gepresenteerd tijdens het festival De dag van het Fantastische Boek.


Met workshops door: Andrea Wiegman, Etienne Augé, Martijn Lindeboom, Monnik en Auke Hulst. Let op! De workshops zijn besloten. Je kunt je hiervoor niet aanmelden.I.s.m. Monnik en De Correspondent.

di
21
feb

Workshops - De geschiedenis van morgen

De geschiedenis van morgen - science fiction workshops


Literaire sciencefiction lijkt in Nederland soms bijna een vies woord. En dat terwijl we nu juist radicale toekomstdenkers nodig hebben - toekomstdenkers met nieuwe verhalen over nieuwe vormen van samenleven die buiten het veilige realisme durven gaan.


Tijdens de verschillende workshops van De geschiedenis van morgen vragen we vooruitkijkende auteurs om een literaire beschrijving te geven van hun toekomst. We vragen ze het realisme achter zich te laten en een duik te nemen in hun verbeelding. Door middel van korte verhalen en essays vragen we schrijvers om hun voorstellingsvermogen op te rekken tot het breekpunt, om die vervolgens weer als een elastiek in ons gezicht te laten terugklappen. Het gemaakte werk wordt later gepresenteerd tijdens het festival De dag van het Fantastische Boek.


Met workshops door: Andrea Wiegman, Etienne Augé, Martijn Lindeboom, Monnik en Auke Hulst. Let op! De workshops zijn besloten. Je kunt je hiervoor niet aanmelden.I.s.m. Monnik en De Correspondent.

wo
22
feb

Workshops - De geschiedenis van morgen

De geschiedenis van morgen - science fiction workshops


Literaire sciencefiction lijkt in Nederland soms bijna een vies woord. En dat terwijl we nu juist radicale toekomstdenkers nodig hebben - toekomstdenkers met nieuwe verhalen over nieuwe vormen van samenleven die buiten het veilige realisme durven gaan.


Tijdens de verschillende workshops van De geschiedenis van morgen vragen we vooruitkijkende auteurs om een literaire beschrijving te geven van hun toekomst. We vragen ze het realisme achter zich te laten en een duik te nemen in hun verbeelding. Door middel van korte verhalen en essays vragen we schrijvers om hun voorstellingsvermogen op te rekken tot het breekpunt, om die vervolgens weer als een elastiek in ons gezicht te laten terugklappen. Het gemaakte werk wordt later gepresenteerd tijdens het festival De dag van het Fantastische Boek.


Met workshops door: Andrea Wiegman, Etienne Augé, Martijn Lindeboom, Monnik en Auke Hulst. Let op! De workshops zijn besloten. Je kunt je hiervoor niet aanmelden.I.s.m. Monnik en De Correspondent.

do
23
feb

Boek & Spelen met Thomas Verbogt & Debby Petter

  • aanvang: 20:00
  • locatie: OBA
  • reserveren: OBA
Schrijvers en acteurs - allebei zijn het grootmeesters van de taal, tovenaars met verbeelding en werkelijkheid. Allebei voeren ze ons een fictieve wereld binnen. Hoe zet de een de zinnen op papier, hoe draagt de ander ze voor? Is de worsteling van het schrijven te vergelijken met die van het toneelspel? Is er sprake van kruisbestuiving en zo ja, hoe gaat dat in zijn werk? Literatuurcritica Margot Dijkgraaf gaat met hen in gesprek over hun vak, hun inspiratiebron en de motor van hun creativiteit.

In de eerste aflevering spreekt Thomas Verbogt, schrijver en docent aan de Toneelacademie van Maastricht over zijn recente, geestige boek, Waaitaal, met herkenbare ergernissen en observaties over de taal van alledag; én natuurlijk over de roman waarmee hij genomineerd was voor de Libris Literatuurprijs, Als de winter voorbij is. Verbogt gaat in gesprek met actrice Debby Petter. Zij draagt  voor uit Verbogts werk en vertelt over haar vak. Ook gaan ze beide in op de voorstelling Bed & Breakfast (tekst van Verbogt), die Debby Petter eerder speelde.

Met een door Thomas Verbogt gekozen filmfragment, violiste Milica Kovacevic en met medewerking van Athenaeum Boekhandel.
 

Workshops - De geschiedenis van morgen

De geschiedenis van morgen - science fiction workshops


Literaire sciencefiction lijkt in Nederland soms bijna een vies woord. En dat terwijl we nu juist radicale toekomstdenkers nodig hebben - toekomstdenkers met nieuwe verhalen over nieuwe vormen van samenleven die buiten het veilige realisme durven gaan.


Tijdens de verschillende workshops van De geschiedenis van morgen vragen we vooruitkijkende auteurs om een literaire beschrijving te geven van hun toekomst. We vragen ze het realisme achter zich te laten en een duik te nemen in hun verbeelding. Door middel van korte verhalen en essays vragen we schrijvers om hun voorstellingsvermogen op te rekken tot het breekpunt, om die vervolgens weer als een elastiek in ons gezicht te laten terugklappen. Het gemaakte werk wordt later gepresenteerd tijdens het festival De dag van het Fantastische Boek.


Met workshops door: Andrea Wiegman, Etienne Augé, Martijn Lindeboom, Monnik en Auke Hulst. Let op! De workshops zijn besloten. Je kunt je hiervoor niet aanmelden.I.s.m. Monnik en De Correspondent.

vr
24
feb

Workshops - De geschiedenis van morgen

De geschiedenis van morgen - science fiction workshops


Literaire sciencefiction lijkt in Nederland soms bijna een vies woord. En dat terwijl we nu juist radicale toekomstdenkers nodig hebben - toekomstdenkers met nieuwe verhalen over nieuwe vormen van samenleven die buiten het veilige realisme durven gaan.


Tijdens de verschillende workshops van De geschiedenis van morgen vragen we vooruitkijkende auteurs om een literaire beschrijving te geven van hun toekomst. We vragen ze het realisme achter zich te laten en een duik te nemen in hun verbeelding. Door middel van korte verhalen en essays vragen we schrijvers om hun voorstellingsvermogen op te rekken tot het breekpunt, om die vervolgens weer als een elastiek in ons gezicht te laten terugklappen. Het gemaakte werk wordt later gepresenteerd tijdens het festival De dag van het Fantastische Boek.


Met workshops door: Andrea Wiegman, Etienne Augé, Martijn Lindeboom, Monnik en Auke Hulst. Let op! De workshops zijn besloten. Je kunt je hiervoor niet aanmelden.I.s.m. Monnik en De Correspondent.