020 Agenda
december 2016

Het maandelijks overzicht van alle activiteiten
die Amsterdam aanbiedt.

do
01
dec

Cocktails & Lulverhalen #10

Taal verwondert. Het verwart en versluiert, het licht toe en licht uit. Het verheldert en verhult tegelijk. Een avond gevuld met sterke verhalen & verwonderende anekdotes van bekende taalvirtuozen uit opvallende hoeken.

De avond wordt wegens eerder succes weer gepresenteerd door Tobias Verhagen, die jullie gladjes door de avond heen zal praten. Joost van Kersbergen en DJ Hanneman staan paraat met haarscherpe teksten en mooie muziek.

TE GAST
> Ruben Jacobs // freelance journalist (o.a. VPRO en NTR) en docent cultuursociologie HKU. In zijn eerste boek onderzoekt hij 'wat al dat gehamer op creativiteit in de samenleving eigenlijk nog overlaat voor de kunst'. www.ruben-jacobs.nl
> Yannick Van de Velde // Speelde op zijn veertiende een hoofdrol in de speelfilm In Oranje (2004) en won de Young Artist Award. Momenteel bekend van films als Aanmodderfakker! en de komedieserie Rundfunk.
Hugo De Haas Van Dorsser // Concepter, copywriter en creatief brein van bureau De Kunst Van Het Weglaten. Met Wordbites, een mix tussen gesproken woord en andere kunsten, reist Hugo de festivals langs. Hugo neemt trompettist Sybren van Doesum mee.

MUZIEK
> Joost van Kersbergen // woordkunstenaar en troubadour. Poëtisch en lichtvoetig, soms luchtig soms zwaar, Joost steelt sowieso je hart. joostvankersbergen.wordpress.com
DJ Hanneman // Hanneman (Pacific Parc) draait voornamelijk muziek uit de jaren 50/60, gebaseerd op (rhythm and) blues, rock n roll, beat, popcorn, soul en funk.

INFO
Tijd // 20:00-23:00
Entree // 12,50 euro
Vroege vogels betalen 10,00 euro!
Ticketlink: http://bit.ly/2fgteXV

www.hetvertaalcollectief.nl
www.doka-amsterdam.nl
 

De schrijver als superster: literaire roem en celebrity-cultuur

Zijn media-aandacht en verkoopsuccessen garanties voor eeuwige literaire roem, of vormen ze juist de nagels aan de doodskist van het ware schrijverschap? Vier letterkundigen en een literaire ster buigen zich over deze vraag. Literaire celebrity's zoals Zadie Smith en J.D. Salinger passeren de revue, maar ook de Nobelprijs voor Bob Dylan komt aan bod. Met Gaston Franssen, Odile Heynders, Rick Honings, Maaike Meijer en Niña Weijers.

Ter gelegenheid van de verschijning van de artikelenbundel Celebrity Authorship and Afterlives in English and American Literature, samengesteld door Gaston Franssen en Rick Honings, gaan vier letterkundigen en een literaire ster op zoek naar een antwoord op de intrigerende vraag: wat is de plek van de schrijver in onze hedendaagse celebrity-cultuur? Odile Heynders onderzoekt de gewiekste zelfprofilering van Britse auteur Zadie Smith, die met haar debuut White Teeth (2007) in één klap wereldberoemd werd. Gaston Franssen vertelt over de mediaschuwe J.D. Salinger, schrijver van de cult-klassieker The Catcher in the Rye (1951) en superster tegen wil en dank. Maaike Meijer buigt zich over de omstreden toekenning van de Nobelprijs voor de literatuur aan zanger Bob Dylan en schrijver Niña Weijers presenteert haar visie op literaire roem. Rick Honings verzorgt een inleiding en presenteert.

Voor meer informatie over het programma:
http://www.spui25.nl/programma/item/de-schrijver-als-superster.html?page=2&pageSize=20
Aanmelden is gratis, maar wel verplicht:
http://www.spui25.nl/programma/item/de-schrijver-als-superster/cpitem-4/link/de-schrijver-als-superster.html?page=2&pageSize=20
 

Het andere verhaal

Het Andere Verhaal
'Ik heb je boek gelezen: het is nog matig'

Het Andere Verhaal is een nieuwe literaire avond in Cinetol. Niet de schrijvers en hun roem staan centraal, maar de verhalen rondom de wereld van het boek. Dat betekent niet dat we spugen op roem, of de schrijvers die het hebben, maar dat we verder willen kijken dan de bestsellerlijst lang is.

Deze eerste editie staat de relatie tussen de schrijver en de redacteur centraal. Hoe groot is de rol die een redacteur heeft bij de totstandkoming van een boek? Groter of kleiner dan we denken? En worden er ooit redacteurs doodgestoken door hun schrijvers, in werkelijkheid, dan wel in gedachte? We spreken schrijver Walter van den Berg en zijn redacteur Daniël Van Der Meer over hun samenwerking.

Schrijfster, podcaster en kunstenaar Lisa Weeda duikt vervolgens het bed in met redacteur Sophie Visser om te horen hoe zij haar werk beleeft, en welke wonderlijke, pijnlijke of prachtige verhalen ze te vertellen heeft over de samenwerking met haar auteurs.

De wisselrubriek zal bloedstollend zijn en iedere editie opnieuw een verrassing!

Dichter Theo Wesselo sluit de avond af met een gedicht, waarschijnlijk. Hopelijk. Hij dreigt soms niet te komen, als we niet precies doen wat hij wil. Maar we hebben goede hoop dat we hem weten te overtuigen van de noodzaak mee te doen.

Vaste moderators Jan van Tienen en Henk Bovekerk zullen hun best doen pertinente vragen te stellen.

Na afloop praten en drinken we verder in de Tolbar. Het Andere Verhaal is een wonderton met verhalen die interessant zijn voor lezers, schrijvers en andere culturele kapitalisten. En we vinden het belangrijk dat er gelachen wordt, dus als er niet is gelachen, krijg je je geld terug. Geintje. Dan zijn we gewoon niet blij. Maar je gaat vast lachen. En blij zijn. Dus kom!

Elke eerste donderdag van de maand in Cinetol, Tolstraat 182. Entree: ?5
Aanvang: 20.00 uur

Mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
vr
02
dec

Black Revolutionaries: Reading Group 2

For Perdu's 2016-2017 season, we -- in collaboration with the University of Colour -- will host a monthly reading group, which will combine the CRC's "Black Revolutionaries in the United States" reader with readings selected by our editorial board, the University of Colour and guest editors, which focus on Europe, as well as its former colonies.

Each session will feature a different moderator, welcomed from outside Perdu's editorial board, and hopefully will be a platform for excercising decolonized modes of reading and discussion.

(The CRC reader can be found here: https://communistresearchcluster.wordpress.com/2016/01/12/release-of-reader-vol-2-on-black-revolutionaries-in-the-united-states/)

Additional readings will be available as PDFs, and we will print-on-demand comprehensive readers following the first session.)

** For the purpose of welcoming as many local/global communities as possible, the sessions and the readings will be in English. The venue is wheelchair accessible, and if you have any other accomodation requests, please feel free to let us know. We want you to join us and will find a way to make this work for you! **

Meer info, zie: https://www.facebook.com/events/347681898921493/
 

VAN JONGE MENSEN, DE DINGEN DIE NOG KOMEN

VAN JONGE MENSEN, DE DINGEN DIE NOG KOMEN
literaire performance avond (22h-24h) // vinyl djsets (24h-03h) // SSBA Salon // ?5 inclusief welkomstdrankje

De meest dionysische literaire avond van de stad - deze keer in de SSBA Salon van de Stadsschouwburg

MET: Tim Thomaes & Willem De Rycker | Juicy IJsselmuiden & William Barrett | Anne Hofstra | Luuk Imhann & Brechtje & Camille Sa | Arts en Lentes (Jelko Arts & Lotte Lentes) | Daan Zeijen | Jelle Visser & Simone Giel & Michaja Nicolaï & Wieke van Rosmalen |
Afterparty by DJ Radikal Rüpert |
art work by Kas Woudstra |

******
'De nachthemel loeide.
Verholen melkten wij de kosmos en overleefden.'
- Thomas Tranströmer

In deze sinistere tijden waarin populisten de fact free politics tot standaarddialect verheffen en waarin Trump breedlachend zegeviert over het bedrijf Amerika; in tijden waarin vriendschap wordt gedegradeerd tot 'maatschappelijke aanraking tussen van binnen onaangeraakten' en waarin de ene mens de andere hardvochtig laat verdrinken in de zee; in tijden, bovendien, waarin zovelen telkens weer ontgoocheld raken en geblaseerd elke hoop en moed lijken op te geven - in die tijden kan alleen de dichter het winnen. Want, bestaat het antwoord op de populistische leugens niet veeleer in de waarheid die vervat ligt in de schoonheid dan uit het berekenende denken en propositionele feiten? En is het niet de onsterfelijke taal die de dichter spreekt, de verbeeldingskracht waar de schrijver ons op beroept, die ons veel meer hoop kan geven dan curieuze politici die ons thans alleen nog maar vertellen hoe het is in plaats van hoe het zou kúnnen zijn? Literatuur helpt ons de realiteit tussen haakjes te plaatsen, de wereld 'zoals die nu eenmaal is' op te schorten en te dromen, te fantaseren of te denken over iets anders. Over wat? Over iets anders - weg van de meedogenloze werkelijkheid.

Terwijl in december Toneelgroep Amsterdam in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg Couperus' klassieker speelt, doet de SSBA Salon 2 december zijn deuren open voor de succesvolle literaire performance avond 'Van jonge mensen, de dingen die nog komen'. Onder het motto van Camus' stelling dat de literatuur ons de mogelijkheid geeft de wereld af te wijzen zonder haar te verlaten, zullen zeven jonge schrijvers in samenwerking met acteurs en muzikanten hun werk ten gehore brengen. Wanneer zij uitgesproken zijn, is het spreekwoordelijke woord aan de barmannen en dj's om de literaire roes naar een dionysisch niveau te vertalen.

Komt dat horen, komt dat zien, komt dat meemaken!
za
03
dec

Le Salon de Curiosités

Het Poëziebordeel plaatst dichters, of beter gezegd, hun stoute alter ego's, in het weelderige interieur van een bordeel en presenteert hen als courtisanes van het woord. In privé-lezingen geeft elke dichter van lichte zeden zijn of haar meest intieme delen - woorden - bloot in de schemerzone van gedempt licht, sofa's en chaises longues. Intussen vermaakt een bohémien volkje de wachtende klanten. Kortom: poëzie gedrenkt in een wellustige nacht.

Op 3 december strijken we voor het eerst neer in Nederland, in een pand dat zelfs onze dromen overstijgt.

20u30 Het Bordeel opent zijn deuren
21-0u De dichters stellen zich ten dienst
0-2u Meer zinderende winterwarmte gedrenkt in de geur van bourbon, boezems & boogie.

OPGELET: slechts 120 PLAATSEN! VOL = VOL!
wo
07
dec

BBC ontvangt Ronald Giphart en Rikko Voorberg

Schrijver Ronald Giphart is te gast naar aanleiding van zijn nieuwste roman ?Lieve?. Het verhaal gaat over Noah en Lieve, het powerkoppel van de Nederlandse filmwereld. Nadat Lieve door een auto-ongeluk om het leven is gekomen, besluit Noah, als ultieme poging om haar bij zich te houden, een film over haar te maken. Op dat moment is hij zich echter nog niet bewust van haar verborgen dubbelleven. Lieve is het 23e werk in het indrukwekkende oeuvre van Giphart, dat bestaat uit romans, non-fictie boeken, novelles, kookboeken en zelfs een graphic novel. In gesprek met Ronald Giphart over verliefdheid, seks, trouw en de bruisende, maar schimmige filmwereld als inspiratiebron.
Uitgeverij: Uitgeverij Podium

Rikko Voorberg is theoloog, schrijver, columnist en theatermaker. Als keurige gereformeerde domineeszoon, ontwikkelde hij zich tot een dwarse, graag gehoorde stem in het maatschappelijk debat. Volgens hem moet het anders en kán het anders in onze wereld. Hij bracht Pasen door in vluchtelingenhel Idomeni, heette zedendelinquent Benno L. via een Facebookpagina welkom in zijn straat en zette bekladde huizen van vluchtelingen vol bloemen. In zijn nieuwste boek De dominee leert vloeken houdt hij een pleidooi voor woede als middel tegen cynisme, voor opnieuw leren vloeken en voor creatieve, constructieve actie. Als woede volwassen wordt kan die de wereld weer veranderen.

Een bijzondere avond voor 'iedereen met het gevoel dat alles wat we doen te weinig is, maar voor wie niets doen geen optie is. Voor cynici die hun cynisme zat zijn. Voor kerkelijken die hun kerkelijkheid zat zijn. Voor geëngageerden die zich al lange tijd boos maken, en die verbaasd zijn een ?dominee? aan hun zijde te vinden die vanuit de theologie ondersteunt wat zij al tijden vinden. Voor gelovigen die zich realiseren dat het niet om een hemel gaat. Voor ouderen die somberen over de toekomst en behoefte hebben aan een werkelijk nieuw elan.' (De Arbeiderspers)

Natuurlijk op deze avond live muziek & de Hebban Proza Pitch (Hebban Community) ; hét podium in Amsterdam voor (jong) literair talent.

Boekverkoop van alle genoemde schrijvers wordt ter plekke verzorgd door Peter Jansen van Antiquariaat De Vertraagde Tijd. Voorkennis van schrijver en werk is dus helemaal niet nodig. Hoe relaxed is dat?!
vr
09
dec

De Gids presenteert: Life Writing

Wat betekent het te schrijven over een echt leven, dat van jezelf, dat van een ander? De Gids presenteert wederom zijn nieuwste nummer, met onder meer Connie Palmen, Marja Pruis, Adriaan van Veldhuizen, Fiep van Bodegom en Hannah van Binsbergen.

Naar aanleiding van de Erasmusprijsuitreiking aan de Engelse schrijfster A.S Byatt presenteert De Gids op 9 december een themanummer over Life Writing, met essays, verhalen en gedichten van Adriaan van Dis, Willem Otterspeer, Marja Pruis, Dirk van Weelden, Adriaan van Veldhuizen, Hans Maarten van den Brink, Alfred Schaffer, Hannah van Binsbergen en Fiep van Bodegom.

Sprekers op deze Gidsavond over Life Writing zijn Adriaan van Veldhuizen, Marja Pruis, Connie Palmen, Fiep van Bodegom en Hannah van Binsbergen. Moderator: Dirk van Weelden.

Lees hier meer over het programma:
http://www.spui25.nl/programma/item/life-writing.html?page=2&pageSize=20&s

Aanmelden is gratis, maar wel verplicht:
http://www.spui25.nl/programma/item/life-writing/cpitem-4/link/life-writing.html?page=2&pageSize=20&s
zo
11
dec

De verhalenvertellers

Verhalen, sprookjes, mythen en sagen zijn veel meer dan zo maar verzinsels. Ze bieden inzicht in de menselijke ziel, troost en inspiratie voor een nieuwe toekomst. Sterker nog, filosofen benadrukken al eeuwenlang dat de mens een verhalenvertellend wezen is. Maar juist voor dat verhaal is in onze wetenschappelijke tijd geen ruimte meer. Ons levensverhaal wordt door moderne hersenwetenschappers afgedaan als gebabbel, de echte beslissingen worden genomen door ons brein.

Om te laten zien dat verhalen meer zijn dan fictie organiseert Filosofie Magazine De verhalenvertellers. Filosofen, schrijvers en wetenschappers vertellen moderne mythen over pijn en verdriet, of over veerkracht en liefde. Maar ook geëngageerde verhalen die onze blik op het wereldtoneel verrijken. Verder kunt u zelf verhalen vertellen, werken we samen aan één heel lang verhaal en vertolken acteurs de mooiste verhalen.

Met: Hans Achterhuis, Ellen Deckwitz, Vincent Icke, Frank Westerman
 

Femke Halsema kiest de poëzie van Ilja Leonard Pfeijffer

Femke Halsema is een hartstochtelijk lezer. Onlangs stopte ze met twitteren omdat ze wel weer eens tijd wilde hebben voor het lezen van dikke boeken. Maar ook: van poëzie. Na haar jaren in de Tweede Kamer, waarover ze het boek Pluche schreef, werkt Halsema vooral als auteur en programmamaker, en ze is onder andere geïnteresseerd in de verschijningsvorm van populaire cultuur in films en literatuur.

De dichter die Femke Halsema kiest is Ilja Leonard Pfeijffer - een van de spraakmakendste Nederlandse dichters van dit moment. Van zijn debuutbundel Van de vierkante man tot zijn verzamelbundel De man van vele manieren: Pfeijffers kolkende stem was luid en duidelijk hoorbaar. In 2016 werd zijn poëzie dubbel bekroond, met de de VSB Poëzieprijs én de Jan Campertprijs. Pfeijffer, ook romanschrijver en wekelijks columnist voor de NRC, fietste in 2008 naar Genua en bleef daar wonen.
 

VERSO / vol. 3, no. 4

Every second Sunday, join us in maps and legends, elevations and anatomies, fallen objects and hindrances, the celestial charts and altering seabeds.

VERSO / is a monthly literary journal of our city's and our world?s best editors, writers, artists, and thinkers, in live-form poems, stories, essays, interviews, reviews, and more. Volume 3, 'Obstacles', turns to topography in its many shapes and materials.

Doors open at 7pm. Entrance is 5 euros*. Cash and card accepted.

The Semaphore Bookstore will be open 7-10pm, featuring a range of local authors' books, second-hand treasures, and Versal.
ma
12
dec

De avond van de grote beloftes

Wat een ep is voor een muzikant, is een chapbook voor een schrijver: een professioneel visitekaartje waarin het kunnen van de auteur wordt getoond. Wintertuin presenteert met trots de twee nieuwe chapbooks van schrijvers uit het agentschap: Joost Oomen en Lisa Weeda. Naast twee korte performances is er volop gelegenheid om met elkaar te proosten op het Wintertuinagentschap en de chapbooks (tegen een gereduceerd
tarief) aan te schaffen en te laten signeren. Toegang = gratis! Graag aanmelden via dezwijger.nl of stuur een mail naar agentschap@wintertuin.nl.
 

Mais oui, Paris 2016! Aanstormend (schrijf)talent

In de zomer van 2016 stuurde deBuren voor het vijfde jaar op rij aanstormend Vlaams en Nederlands schrijftalent naar Parijs om over de grenzen heen elkaars werk en ideeën te leren kennen, en natuurlijk om aan nieuw materiaal te werken. Laat je verrassen door deze achttien jonge auteurs en journalisten! Onverwachte verhalen, muzikale intermezzo's en natuurlijk: du pain & du vin. Aansluitend een very French feestje.

Toegang: breng een stokbrood, fles wijn of een andere versnapering in Franse stijl mee.

De deelnemers in 2016 zijn: Anneleen Van Offel, Carmien Michels, Davy Verbeke, Emma Ringelding, Emma Lesuis, Gertjan Willems, Hannah De Meyer, Heleen Debeuckelaere, Jelko Arts, Lien Annicaert, Linda Carolien Veldman, Lisa Weeda, Marjolijn van de Gender, Merlijn Kerkhof, Nikki Dekker, Persis Bekkering, Pete Wu en Tiemen Hiemstra. Lotte Loncin en Marianne Hommersom coördineren de residentie.
di
13
dec

bijlmer boekt!

Bijlmer Boekt! is een avondvullend programma vol literatuur, muziek en feest in Amsterdam-Zuidoost. Bij Bijlmer Boekt! wordt gestreefd naar een diverse line-up waarbij verschillende culturen worden verbonden, waarin plaats is voor gevestigd én opkomend talent en waarin de focus ligt op het verhaal in de breedste zin van het woord.

Dit keer met Ernest van der Kwast, Deng Boy, Three Sisters in Concert, Guillano Herdigein, Manoushka Zeegelaar-Breeveld en Christine Otten.

Muzikale begeleiding door Pablo Nahar.

Bijlmer Boekt! is een programma van SLAA, het Bijlmer Parktheater en Christine Otten.

LET OP: de Bijlmer-Boekt-bus rijdt deze editie voor de allerlaatste keer!
 

Studio West | Spoken Word showcase

Meervaart Studio presents | STUDIO WEST SPOKEN WORD SHOWCASE

13 december sluiten we de Spoken Word workshop af met een showcase! Deze avond kun je genieten van 6 aanstormende Spoken Word artiesten.

Live on stage:
AELIA SAPPH
ALL SINCERE
LEON VISSER
RUFINO HENRICUS
NADIA MADNOERSAN
GIANNELY FRAITES

Be there!

Entree: gratis
vr
16
dec

De Schrijver als Lezer: Herman Koch

Iedere lezer weet wat een boek met je kan doen. Op vrijdagavond 16 december vertelt schrijver Herman Koch over de boeken die hem tot een beter, slimmer, gelukkiger of ander mens hebben gemaakt. De door hem gekozen boekfragmenten worden voorgelezen door acteurs. Oftewel: denk VPRO Zomergasten maar dan anders, want midden in de winter, korter, en met boek- in plaats van filmfragmenten.

Dat wat gretige lezers al vermoeden wordt ook door literatuurstudies onderbouwd; van boeken lezen word je beter. Literatuur vermaakt niet alleen, het verruimt ook je blik, het maakt je empathischer, taliger en het is goed is voor je algehele welzijn. Lezen is op heel veel manieren gezond, en je hoeft er niet eens voor uit je stoel te komen.

Over Herman Koch
Herman Koch (1953) is bekend als televisiemaker en schrijver. Hij debuteerde in 1989 met Red ons, Maria Montanelli. In 2009 kwam Het diner uit, de roman waarmee Herman Koch wereldberoemd werd. De rechten van Het diner werden aan maar liefst 40 landen verkocht en de roman stond maandenlang op de Nederlandse bestsellerlijst(en) en wekenlang op de bestsellerlijst van The New York Times. Wereldwijd werden er meer dan 2,5 miljoen exemplaren van verkocht. Begin 2017 zal de Amerikaanse verfilming van Het diner, met Richard Gere in de hoofdrol, in première gaan. Zomerhuis met zwembad, dat eveneens een groot succes was, verscheen in 2011. De roman werd in 18 talen gepubliceerd en er werden in Nederland meer dan 350.000 exemplaren van verkocht. In november dit jaar verscheen De Greppel.

Deze avond vormt de afsluiting van 2016 Jaar van het Boek en wordt georganiseerd door Paradiso Amsterdam in samenwerking met de Leescoalitie. In heel 2016 is het boek gevierd met bestaande en nieuwe activiteiten, verrassende wedstrijden en feestelijke evenementen. Jaar van het boek: http://www.2016jaarvanhetboek.nl/

------------------------------------------------------------------------------------------
Vrijdag 16 december 2016
Paradiso Noord, IJpromenade 2, Amsterdam
Aanvang 20.30 uur
Zaal open 19.30 uur
Entree 9,50 incl. daglidmaatschap
Meer informatie en kaarten: http://paradi.so/HermanKoch
Programma met zitplaatsen.
 

N30x31 /// I.M. Jeroen Mettes

"Waar een zin is, is altijd een wereld."

Dichter, essayist en blogger Jeroen Mettes maakte in 2006 een einde aan zijn leven. Hij liet een subversief en intrigerend oeuvre na dat reeds voor zijn dood bijzonder veel aandacht kreeg en jaren daarna nieuwe generaties lezers en schrijvers bleef boeien.

Tien jaar na zijn dood herdenkt Perdu een unieke criticus en schrijver door zijn werk te herlezen. Op deze avond staat N30, Mettes' lange, niet-narratieve prozagedicht centraal. Dit uit 31 hoofdstukken bestaande experimentele New Sentence-epos is geschreven met een missie: "Geen representatie van de werkelijkheid, maar schrijven als maatschappelijke werkelijkheid." Deze ritmische en kritische tekst zal door 31 nieuwe stemmen gebracht worden - 1 hoofdstuk per persoon. 31 schrijvers, dichters, essayisten, kunstenaars en docenten zullen ieder een fragment uit een van de hoofdstukken van N30 lezen, tekstuele brokstukken leveren van dit "open geheel", dat "lineair" gelezen moet worden, "maar niet per se (liever niet) van begin tot eind," aldus Mettes zelf. Zo weerklinkt Mettes' magnum opus op deze avond in 31 nieuwe stemmen.

Daarnaast brengen wij een eerbetoon aan zijn voorliefde voor hiphop. Enkele Rotterdamse rappers zullen, onder leiding van Dean Bowen, beats die Jeroen Mettes op zijn blog noemde als uitgangspunt nemen voor eigen muzikale optredens.

N30x31 is een vervlechting van ritme, stem, engagement en experiment - een eerbetoon aan een enigma binnen de Nederlandse letteren en een herpakking van het poëtische en politieke project van Jeroen Mettes.
zo
18
dec

Avond in de stad

Zowel Frederik van Eeden als Herman Gorter schrijven over de stad, de nacht en de stad bij nacht. Een muzikaal en poëtisch avontuurlijk en gevarieerd programma wacht u. Komt u mee?

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt gedichten, proza, dagboekaantekeningen en brieven van de fascinerende en tragische laatnegentiende- en vroegtwintigste-eeuwse dichter, schrijver, wereldverbeteraar en psychiater Frederik van Eeden, die afgewisseld worden door vrijwel vergeten klassieke liederen op teksten van Van Eeden door liedduo Susanne Winkler (sopraan) en Daan van de Velde (piano).

Na de pauze presenteren Simon Mulder en soundscape-artiest Beggar Brahim hun CD 'Herman Gorter - Verzen 1890', waarbij de gedichten uit de lyrische, experimentele, sensitivistische periode van Van Eedens tijdgenoot, classicus, dichter en socialist Herman Gorter, een unieke samenklank aangaan met Beggar Brahims klanklandschappen. Daarbij worden er enkele nummers live uitgevoerd met voordracht, elektrische gitaar en klarinet; voor deze live-uitvoering zal ook klarinettist Jesper Doolaard zich aansluiten

Locatie: Pianola Museum, Amsterdam
Datum: zondag 18 december
Zaal open: 20:00 uur
Aanvang: 20:30 uur
Entree: 15,- euro/12,50 euro (korting: Stadspas, student, 65+)
U kunt nu reserveren via info@pianola.nl
di
20
dec

Yalda, de langste nacht

Op dinsdagavond 20 december 2016 vieren we Yalda - de langste nacht van het jaar volgens de Iraanse traditie - met poëzie, verhalen, film, muziek, dans en traditionele Yalda lekkernijen.

Kijk voor meer informatie op onze website: http://www.stichtinggranate.nl/agenda/december-2016/

Tijd: 20.00 t/m 23.30 (inloop 19.30)
Plaats: Podium Mozaiek, Bos en Lommerweg 191, 1055 DT Amsterdam
Entree: online ?15 (inclusief lekkernijen) via https://podiummozaiek.stager.nl/web/tickets/81300

PROGRAMMA

Dichters, schrijvers en verhalenvertellers: Froukje van der Ploeg, Sholeh Rezazadeh, Neske Beks, Klaus Neumann, Judit Neurink, Raphael Rodan en Nafiss Nia

Films: (alle korte films hebben een verband met het thema van de langste nacht): Kaarsjesavond van Harm Teunissen, Best Wishes van Jeroen Houben, The Longest Night van Angie Pickman en Simorgh van Meghdad Asadi

Presentatie: Jennifer Muntslag
Muziek: Pasha Karami en vrienden
Dans: Rachel dansgroep
Dj: Dj Sertan