Sfeerverslag: Debutantenbal

De Salon
Tijdens het eerste deel van het programma, Onzichtbaar debuteren, ging moderator Lisa Weeda in gesprek met drie Nederlandse schrijvers met een buitenlandse achtergrond. Dit uur stond in het teken van schrijvers wiens familie hun schrijverschap niet (direct) geaccepteerde. Siham Amghar, Fatima Jamai en Abdelilah el Yousfi, stonden het publiek te woord en vertelden over de obstakels die zij ervaren als allochtonen schrijvers in Nederland en ook over de redenen waarom zij blijven schrijven en waarover zij schrijven. Een urgent onderwerp dat tot op de dag van vandaag nog onderbelicht is!

Tijdens het tweede deel van het programma Rijp voor je eerste boek? in De Salon, voerde Lisa Weeda een gesprek met drie auteurs en hun uitgevers. Het waren ontzettend boeiende gesprekken, waarin auteurs vertelden over debuteren en uitgevers over het selecteren van talent. Het publiek kreeg zo een kleine, eerlijke inkijk in de schrijverswereld en hoe het samenwerken verloopt tussen schrijvers en uitgeverij.

De Grote Zaal
In De Grote zaal was ondertussen Tussen feit en fictie aan de gang. Jasper Henderson ging met schrijvers Karin Amatmoekrim, Pieter Waterdrinker en Michael Bijnens. Het gesprek verliep soepel en ging over geschreven werken van de auteurs. Hoe verwerkten zij eigen verhalen en ervaringen in fictie boeken en waar lag voor hen de grens tussen feit en fictie?

Om 21.00 begon One Page Wonders in de Grote Zaal. Schrijvers vanuit heel Nederland kregen in dit programma de kans om de eerste pagina van hun manuscript voor te lezen aan; Arjen Fortuin, Anja Sicking en Marnix Bruyne. De manuscripten werden live beoordeeld door de jury leden. Een unieke kans; groot publiek te bereiken én advies krijgen van een vakkundige jury.

Ruim twintig minuten later startte Terug naar het debuut met Connie Palmen, Ernest van der Kwast en Renate Dorrestein als gast. Schrijvers die meerdere werken hebben uitgebracht en al een naamsbekendheid hebben weten te verwerven in Nederland, lazen voor uit hun debuut en vertelden over hoe dat debuut tot stand is gekomen. Over hoe het schrijfproces verliep en over de invloeden die een debuut kan hebben op de rest van je schrijverscarrière.

Debutantenprijs
De avond werd afgesloten in de Grote Zaal met de uitreiking van de ECI debutantenprijs. Josja Zijlstra reikte samen met Lisa Weeda de Publieksprijs uit aan Rudy Hafkenscheid met zijn gedicht Mijn Hart, waarna Josja Zijlstra en Daphne de Heer de jury prijs uitreikte aan Alec van der Horst voor zijn verhaal IJs! Na de uitreiking volgde een muzikale afsluiting met de band DenTex.

Klik hier voor de beeldopnames van Het Debutantenbal.