Sfeerverslag: Noorderwoord

25956301235_6935d54a73_o
Foto door Jean van Lingen

De kaartjes werden verkocht als warme broodjes en de zaal zat net als de voorgaande avonden vol geïnteresseerde (Noord-)-Amsterdammers. Het publiek was heerlijk enthousiast en deed de hele avond mee met het programma.

Het startschot werd gegeven door Lamyn en het Specie Trio, de huisdichter en -band van Noorderwoord. Hierna volgde een zeer boeiend interview met Herman Koch, Nederlandse bestseller auteur, die ons een kleine inkijk gaf in het brein van een auteur. Waar komt zijn passie voor schrijven vandaan, wat wil(de) hij betekenen voor de schrijverswereld en hoe stond zijn familie daar tegenover? Een, misschien niet zo wijze, les aan het publiek; ‘Mijn vader vertelde mij nooit alle schepen achter mij te verbranden. Dus is dat precies wat ik heb gedaan. Ik heb alle schepen achter mij verbrand en ervoor gezorgd dat ik niks meer had op om terug te vallen als het schrijven niet lukt, als ultieme motivatie.’

Na een korte voordracht uit Herman Kochs nog niet verschenen boek, ruilde hij zijn plaats op het podium met Karin Bruers; moeder, schrijver en cabaretier. Met de uiterst herkenbare, licht agressieve en amuserende tekst uit haar pas verschenen boek Brigadier oversteek moeder, liet zij het publiek een traantje wegpinken van het lachen.

Hans Dagelet vertolkte een theatermonoloog, speciaal voor de avond geschreven door jonge schrijfster Maaike Bergstra, naar aanleiding van een interview met Chris Keulemans. Chris is een bekend bij zowel oud als nieuw Noord en initiatiefnemer, oprichter en directeur van de Tolhuistuin.

Als klap op de vuurpijl sloot Lamyn de avond definitief af met een ter plekke geschreven en op de avond geïnspireerd gedicht.

De optredens werden aan elkaar verbonden door moderator Christine Otten en de ritmische muziek van het Specie Trio. Noorderwoord wordt mogelijk gemaakt door SLAA, de Theaterstraat en De Tekstmederij.