Sfeerverslag: Van Dolle Mina naar Twitterfeminist

Van Dolle Mina naar Twitterfeminist
Foto door Bianca Sistermans

In samenwerking met de SLAA en op initiatief van Mama Cash, organiseerde Atria een avondvullend programma over de tweede feministische golf en de moderne feminist. Dit naar aanleiding van de ontsluiting van een unieke verzameling feministisch materiaal uit de periode 1967-1995 waar de digitale bibliotheek van Atria over beschikt.

De avond ging vurig van start met een toespraak van Justine van den Beek, mede-oprichter van het jonge, frisse én feministische onlineplatform www.stellingdames.nl. Justine verrijkte het publiek met kennis over het moderne feminisme, de twitterfeminist, en hoe zij het web gebruikt om met een kritische feministische blik in te gaan op politieke- en culturele vraagstukken.

Toen stapte Petra de Vries het podium op en veroverde het publiek met haar humoristische vertelling over het feminisme waar zij mee is opgegroeid. Een feminist in hart en nieren, die prachtig liet zien wat het feminisme van de jaren zeventig inhield!

Hierna beantwoordde Roos van Unen enkele vragen over de Facebookgroep Feminist Club Amsterdam, die zij samen met medestudenten oprichtte om aandacht te krijgen voor verbetering in het vakkenpakket van de universiteit. Van Unen meent dat het vrouwelijke perspectief nu te weinig wordt aangehaald in het (universitaire) onderwijs! Het publiek was enthousiast en was het volledig eens met Roos.

Het applaus werd gestopt door de aankondiging van het laatste deel van het programma; een gesprek tussen twee Dolle Mina’s en twee moderne feministen. Anja Meulenbelt, Ineke van Mourik, Hasna El Maroudi en Simone van Saarloos gingen onder leiding van moderator Kirsten van den Hul een boeiend gesprek aan over het feminisme.

​​​​​Wat was en is het feminisme toen en nu? Welke invloeden heeft de tweede feministische golf uitgeoefend op het heden en welke overeenkomsten hebben de Dolle Mina’s en de Twitterfeministen? Interessante vragen, die ook het publiek aan het denken zetten. Met dank aan Kirsten ontstond er een boeiende interactie tussen het viertal op het podium en het publiek. Vragen werden gesteld, vragen werden beantwoord en nieuwe ideeën kwamen tot stand. De conclusie volgens het publiek en het panel: Digitaal is mooi. Maar afdwingen kan alleen als je met zijn allen de straat op gaat!

Het was een interessante, informatieve en licht humoristische avond die onder leiding van  Kirsten van den Hul vlekkeloos verliep. Het publiek genoot tot slot nog voldaan van een drankje en een dansje met dank aan de bar van de THT en DJ Mylou Oord.