The Lost Poets-post: Joost Oomen

20795075_1654969891210837_315932784_o

‘Ik bedenk dat het een even schitterend als verdrietig idee is om heel Vlieland af te boeken voor opnames van het autoprogramma Top Gear. De BBC die de campings, elk hotel en Rederij Doeksen uitkoopt om het eiland voor zichzelf te hebben. Snipverkouden cameramannen met te dunne windjacks aan filmen een felrode Ferrari die met brullende motor langs de branding raast. De achterbak vol met plastic tasjes van de SPAR. Geschrokken diertjes.

Het handzame formaat van het eiland leent zich sowieso erg goed voor het uitbroeden van wilde fantasieën. Het bedekken van Vlieland onder een dikke laag softijs. Het vermommen van de vuurtoren als Mariabeeld met een lontje. Of, voor mij de mooiste, de massahysterie op het eiland na het ontsnappen van een tijger.

Er wordt groot alarm geslagen door de verzorger die een lege kooi in het ruim van de boot aantreft. Wie durft er nog te gaan wandelen in de duinen? Kan een tijger door een tentdoek bijten? Serieuze boswachters met walkietalkies houden nauw contact met politievrouwen met verdovingsgeweren. Er is een stormloop op boottickets.

Een hysterisch huilende mama in witte driekwartsbroek wijst met bevende vinger het bos in. Wie fietst het gehuurde zijwielfietsje weer terug naar de verhuurder?

En laten we vooral aan de professionele, licht spottende toon van de nieuwslezeres denken, wanneer ze zegt ‘Op Vlieland is vandaag een tijger ontsnapt.”

///

Voor het programma The Lost Poets op Into The Great Wide Open 2017 worden zes schrijvers Vlielands eigen writers-in-residence. Hun opdracht is simpel: laat je inspireren door het Waddeneiland met de hoogste duintop en de op een na laagste bevolkingsdichtheid, die bijzondere plek die al sinds mensheugenis kunstenaars bezielt: laat je inspireren door het bijzondere Vlieland. De ontstane teksten worden tijdens Into The Great Wide Open 2017 op het eiland verborgen en kunnen desgewenst beluisterd worden.

Een van die zes writers-in-residence is Joost Oomen. Vorige week vertrok hij naar Vlie om zich te laten inspireren. We vroegen hem om een sneak preview van wat ons op ITGWO te wachten staat.

Joost Oomen is dichter. In 2013-2014 was hij stadsdichter van Groningen. De gedichten die hij tijdens zijn huisdichterschap van de Rijksuniversiteit Groningen schreef, werden gebundeld in Vliegenierswonen, een bundel die binnen een half jaar uitverkocht.

The Lost Poets is een programma van SLAA en ITGWO. Meer informatie via hier en hier.