SLAA

SLAA

De opgejaagden: in gesprek met Dima Wannous

Programma i.s.m. Uitgeverij Signatuur en ACMES

De opgejaagden: in gesprek met Dima Wannous

Programma i.s.m. Uitgeverij Signatuur en ACMES

Helge Daniëls, Dima Wannous

ma 28 mei 2018
20:00 uur
Podium Mozaïek

Let op! Dit programma is tweetalig. Het gesprek tussen Dima Wannous en Helge Daniëls is in het Arabisch en wordt direct door Helge Daniëls vertaald naar het Nederlands.

Met De opgejaagden schreef Dima Wannous de eerste vertaalde roman over de crisis in Syrië vanuit een vrouwelijk perspectief. De opgejaagden is een verhaal over het hedendaagse Syrië en de impact van permanente vrees en onrust. Met deze roman geeft Wannous een stem aan een hele generatie. Op 28 mei gaan we met de schrijver in gesprek over haar roman, haar jeugd en haar thuisland Syrië. Moderatie: Helge Daniëls (Onderzoeksgroep Arabistiek, KU Leuven). Nisrine Mbarki (dichter en vertaler) draagt voor uit de Nederlandse vertaling van De opgejaagden.

De opgejaagden
Damascus. Een jonge vrouw ontmoet een man in de wachtkamer van haar psycholoog. Het is het begin van een intense liefde. Maar dan barst de oorlog los. Nassim vlucht naar Europa, Suleima blijft. Ze hoort niets van hem tot ze plots zijn manuscript ontvangt. Het verhaal lijkt duizelingwekkend veel op het hare. Haar verleden borrelt op: de relatie met haar moeder, de dood van haar vader die ze onmogelijk kan vergeten, haar jeugd in een verdeeld Syrië, in een gebroken gezin. Het laat haar niet los en ze besluit een reis te ondernemen in een poging te begrijpen wat er is gebeurd met haar land, wie ze is en wat ze is geworden.

Dima Wannous
 (Syrië, 1982) heeft Franse literatuur gestudeerd aan de Universiteit van Damascus en de Sorbonne in Parijs. Ze schreef voor verschillende Arabische en buitenlandse kranten, waaronder The Washington Post. Momenteel werkt ze voor een Libanese televisiezender. Ze is een van de grootste jonge auteurs uit het Midden-Oosten en behoort tot de Beirut39-groep, net als Abdekader Benali.

Programma i.s.m. Uitgeverij Signatuur en Amsterdam Centre for Middle Eastern Studies – Acmes.

  • Mensen die meedoen aan de ramadan en naar dit programma willen komen: na afloop van het programma kun je met je entreekaartje een Iftarmaaltijd (linzensoep, brood & baklava) halen in het restaurant van Podium Mozaïek. Zolang de voorraad strekt!