8e Spui25-lezing met Philipp Blom

reserveren: Spui25

Datum
26/09/2014
8:00 pm - 10:00 pm

Location
Spui 25

De internationaal gevierde auteur Philipp Blom zal op 26 september 2014 de 8e SPUI25-lezing geven. Hij treedt daarmee in het voetspoor van onder anderen David van Reybrouck, A.S. Byatt, Karen Armstrong en John N. Gray, die in voorgaande jaren het academisch-culturele seizoen van SPUI25 openden. Blom zal spreken over het falen van het Westerse verlichtingsdenken en uiteenzetten hoe we deze ‘nachtmerrie van de rede’ achter ons kunnen laten. Na afloop wordt Blom geïnterviewd door Pieter van den Blink.

De nachtmerrie van de rede

De verlichting, beweren haar critici, heeft ons niet méér, maar minder menselijk gemaakt. Achter de droom van de bevrijding stond de tirannie van de abstracte rede, de verslaving aan kapitalisme en technologie, en de macht van de (neo-)koloniale of patriarchale hegemonie. De breuk in het optimisme van de Westerse beschaving ligt exact honderd jaar geleden: tijdens de Eerste Wereldoorlog werd op dramatische manier duidelijk dat de schepsels van de verlichte rede zich tegen de mens kunnen keren. Van de slag aan de Somme gaat een directe lijn naar de industriële vernieling van menselijk leven in Auschwitz, en naar Hiroshima. Met de technologie zijn ook de rationaliteit en de rede zelf verdacht geworden. De droom werd een nachtmerrie. Is het tijd om de verlichting achter ons te laten? Of hanteren we gewoon een verkeerd begrip van verlichting?

Philipp Blom

Philipp Blom (1970) is schrijver, historicus, journalist en vertaler. Hij maakte furore met zijn historische non-fictie. Met name The wicked company (2010), over de radicale verlichting en The vertigo years (2008), over de duizelingwekkende jaren 1900-1914, werden internationaal lovend ontvangen.