Achtung ironie

reserveren: Perdu

Datum
19/09/2014
8:30 pm

Location
Perdu

Ironie lijkt te zijn: tegelijk het gesprek én het meta-gesprek voeren. Je steeds bewust zijn van het feit dat jouw perspectief niet het enige mogelijke is – dat er andere perspectieven zijn, om rekening mee te houden, om te bestrijden, om serieus te nemen, al dan niet door ze belachelijk te maken. Maar wat voor perspectief is zo’n zelfbewust perspectief eigenlijk? Is ironie een retorische truc waardoor de boodschap beter overkomt [komma weg] of is de ironische geladenheid zélf deel van de boodschap?

Over ironie en engagement wordt overwegend gedacht dat ze elkaar uitsluiten. Wat er gebeurt wanneer die twee juist wel samengaan, bijvoorbeeld in het werk van Arnon Grunberg, Saint Orlan, David Foster Wallace, en op fora als GeenStijl? Ironie is daar geen manier om de wereld op afstand te houden, maar juist een middel voor engagement. Een strategie om vrijheid te creëren in een onvrije wereld, een manier om machtsposities op hun kop te zetten.

Bert Bultinck bespreekt hoe het werk van David Foster Wallace wordt gebruikt en misbruikt in het ironie-debat. Irene van Oorschot analyseert de manier waarop kunstenares Saint Orlan schoonheidsidealen ondergraaft. Merijn Oudenampsen spreekt over de ironisch-rechts conservatieve geladenheid die hij in het werk van Arnon Grunberg ziet. Sake van der Wall tenslotte brengt nieuw satirisch werk voor het voetlicht. Perdu-redacteur Anne Becking leidt het gesprek.