Alledaagse ergernissen

Datum
16/03/2015
8:30 pm

Location
Torpedo Theater

Het begon met de verwondering van fotografe Bianca Sistermans over een steeds weer terugkerend, leeg wc-rolletje in haar fonteintje. Ons leven met de alledaagse dingen: het verwondert, het irriteert, het zet je aan het denken. Zie het snotterige water waarin een hotelzeepje drijft, dat ‘eeuwige peertje’ aan het plafond, een barst in de muur.

‘Orde is maar een haar/waaraan je hangt,’ dicht Eva Gerlach in het boek Alledaagse ergernissen (AFdH Uitgevers) dat Bianca Sistermans en de dichters Eva Gerlach en Sasja Janssen hebben gemaakt. Wonderlijk hoe beeld en tekst in Alledaagse ergernissen elkaar opladen als ze naast elkaar staan. Zonder enige moeite komen Gerlach en Janssen bij grote zaken als tijd, dood en liefde, orde en chaos. Grote woorden bij kleine dingen en vice versa.

Op deze alledaagse maandagavond tafelen Bianca, Eva en Sasja na, en laten zij zich interviewen door tekstschrijver Hester van Hasselt. Bianca laat een paar voorwerpen zien die haar aanraken en tot fotografie aanzetten. Eva en Sasja laten ter plekke de taal stromen en maken een gedicht.

Maar jullie zijn er ook nog! Niet de minsten, want ons publiek! Welke alledaagse ergernissen kwellen of vertederen? Hoe te leven met de dingen, of worden we erdoor geleefd? Hoe moet de wc-rol in het toilet hangen? Weer die honing, die van de lepel op tafel druipt, dat blikje, dat niet opengaat. Waarom steeds die afgebrande lucifers terug in het doosje? Wij willen er alles van weten.