Ancient Evenings

reserveren: EYE

Datum
22/06/2014
3:30 pm

Location
EYE Film Instituut

Literaturfest, Holland Festival en EYE presenteren een bijzondere avond rond Ancient Evenings, Norman Mailers controversiële roman uit 1983 die beeldend kunstenaar Matthew Barney en componist Jonathan Bepler ter inspiratie diende voor hun film River of Fundament. De presentatie is in handen van Ernst-Jan Pfauth en Tim de Gier.

De twee Literaturfest-mannen nemen je mee in de magische verbeelding van Norman Mailers Ancient Evenings. De lijvige roman – 700 pagina’s – vormt het vertrekpunt voor de film River of Fundament van Matthew Barney en Jonathan Bepler, die in februari dit jaar zijn wereldpremière beleefde in New York. De twee filmden een radicale interpretatie van Mailers epische parabel over het Amerika van de jaren zeventig, in een vorm die even complex is als de roman.

Mailer situeert zijn verhaal in het oude Egypte; in een gelaagde vertelling die schakelt tussen historische fictie, allegorie en spirituele meditatie verweeft hij de Egyptische mythologie – denk aan de Isis- en Osiris-cultus – met het Amerika van de jaren zeventig. Het boek deed destijds veel stof opwaaien: Mailer verbond mythologische thema’s als vruchtbaarheid, dood en reïncarnatie met fel realistische, schokkende beschrijvingen van seksuele uitspattingen en excessief geweld.