SLAA

SLAA

Babyboomavond

Babyboomavond

vr 30 januari 2015

Met: Christien Brinkgreve, Cornelis van den Berg, Philip Huff, Wytske Versteeg, Maarten Doorman. Muziek: De Biet. Moderatie: Elma Drayer

Op 30 januari organiseren De Rode Hoed, Uitgeverij Van Oorschot en de SLAA een avond rondom het nieuwe boek van historicus Ronald Havenaar: Babyboomboek, wat ze lazen, wat hen vormde, wat ze dachten. Havenaar neemt hierin de babyboomgeneratie onder de loep aan de hand van literatuur en belangrijke non-fictie uit de vormingsjaren van die generatie.

Het ‘mentaal ontwaken’ van de babyboomers ging in de westerse democratieën gelijk op met de verspreiding van televisie als voornaamste massamedium. Hierdoor kwamen politiek en samenleving de doorzonwoningen binnen van iedereen die een televisie bezat. Het resultaat? Een rebellerende avant-garde van babyboomers nam het wereldbeeld van de volwassenen onder vuur.

Kunnen we zeggen dat het individu onder invloed van links georiënteerde denkbeelden en de hoge vlucht van de massamedia gaandeweg emancipeerde ten opzichte van het gezin, de familie, de groep, het gezag? In hoeverre kan gesteld worden dat de babyboomers de literatuur en andere kunsten in grotere mate van maatschappelijk belang vonden dan de generaties voor en na hen?

En ook interessant: wat blijft er voor maatschappelijke relevantie van literatuur over in een tijd van nieuwe media en journalistiek die zich steeds meer over de duiding buigen? Willen we nu nog wel geëngageerde boeken lezen? Spelen de boeken van de babyboomers nog een rol? Hebben de babyboomers latere generaties verraden door hun idealen te laten varen voor een veilig, burgerlijk leven?

Verwacht deze avond een bonte mix van babyboomers en Generatie X’ers. Onder anderen hoogleraar Sociale Wetenschappen Christien Brinkgreve (1949) zal een essay uitspreken over de kwesties die hierboven beschreven staan. Een panel bestaande uit drie schrijvers-denkers, onder wie dichter en filosoof Maarten Doorman (1957) en Philip Huff, zal reageren op dit essay.

Ronald Havenaar – zelf babyboomer – is als historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn boek Van Koude Oorlog naar nieuwe chaos (1939-1993) schetste een recente geschiedenis van Europa. In 2003 publiceerde hij Muizenhol, een studie over het werk van Willem Frederik Hermans en diens opvattingen over Nederland. Hij schrijft regelmatig stukken voor Vrij Nederland en NRC Handelsblad.

De uitgesproken essays komen tot stand met steun van de Kousbroek-regeling van het Nederlands Letterenfonds