Bijzondere Lezing door prof. dr. Saskia de Bodt

reserveren: Spui25

Datum
22/01/2015
5:15 pm - 6:15 pm

Location
Spui25

Zijn Nederlandse schrijvers bang voor beeld? Waarom zien we zo weinig illustraties in de Nederlandse literatuur? Bijzondere lezing door prof. dr. Saskia de Bodt.

De moderne Nederlandse literatuur bevat weinig plaatjes. Als het om boekillustraties gaat komen we er, in vergelijking tot de Belgische, Franse, Angelsaksische, Scandinavische en niet te vergeten de Russische literatuur, al meer dan een eeuw erg bekaaid af. Van het werk van Maeterlinck, Mallarmé, Gide, Wilde, Pasternak, Lagerlöf en al die anderen uit de wereldliteratuur, bestaan prachtige geïllustreerde uitgaven, zowel in de oorspronkelijke taal als in vertaling. Grote illustratoren werkten hiervoor vaak nauw samen met de auteurs. In deze bijzondere lezing ziet u daar voorbeelden van.

Maar hoe zit het met Couperus, Vestdijk, Reve en Mulisch? En het werk van Jan Wolkers – die toch zelf kunstenaar was? Kunsthistoricus Saskia de Bodt maakt de balans op. Ze probeert een antwoord te vinden op de vraag waarom veel Nederlandse schrijvers van fictie blijkbaar bang waren voor beeld. En is dat nog steeds zo? Wordt het tijd voor een nieuwe impuls? Zou het werk van verhalenvertellers als Thomas Rosenboom of Jan Siebelink niet gebaat zijn bij goede illustraties? Wat overigens iets anders is dan het vermaken van een boek tot een graphic novel.