Boekensalon Boudewijn Büch en de Reve Tapes

reserveren: UvA Bijzondere Collecties

Datum
23/11/2016
4:30 pm

Location
UvA - Museumcafé Bijzondere Collecties

Wat zit er in het verzegelde blauwe pakje dat Boudewijn Büch in 1985 bij de Bijzondere Collecties deponeerde? Op verzoek van Büchs biografe Eva Rovers hebben we het onlangs opengemaakt. Maar mocht dat wel, zonder toestemming van Büch zelf? Op woensdag 23 november geven we opening van zaken.

Volgens een opschrift op het pakje zou de inhoud bestaan uit geluidopnames van het interview dat Boudewijn Büch in 1983 hield met Gerard Reve. De papieren weerslag van dat interview in Het Parool veroorzaakte veel commotie; sommige uitspraken van Reve noodzaakten de krant achteraf om excuses te maken aan de lezer. Reve verklaarde daarop verbolgen dat Büch een karikaturale weergave van het gesprek gemaakt had. Had Büch inderdaad Reves uitspraken uit hun context getrokken?
Dat viel niet meer te controleren: de tapes zaten in een verzegeld pakje en mochten niet zonder toestemming van Büch beluisterd worden. Büch overleed in 2002. Heeft het dan nog zin zo’n pakje te blijven bewaren? En waar kijk je naar als je het tentoonstelt, zoals gebeurde tijdens het MuseumCamp in het Allard Pierson Museum in de zomer van 2016? Zitten er trouwens echt tapes in dat pakje of gaat het om een mystificatie of practical joke?

De bezoekers van de MuseumCamp-tentoonstelling mochten stemmen over de vraag of het pakje wel of niet open moest en waren in meerderheid vóór. Zwaar woog het verzoek van Eva Rovers, de biografe van Boudewijn Büch, of zij omwille van haar boek kennis zou kunnen nemen van de inhoud van het pakje. Haar biografie, getiteld Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch, is nu net verschenen. Er valt in te lezen dat zij de inhoud van het pakje heeft kunnen raadplegen.

Welke voors en tegens zijn tegen elkaar afgewogen bij het besluit om het pakje toch te openen? Hoofdconservator Marike van Roon en conservator handschriften en moderne letterkunde Klaas van der Hoek lichten dat toe tijdens een Boekensalon op woensdag 23 november. En, minstens zo belangrijk, wat zat er nu in dat pakje? Eva Rovers vertelt wat het geheimzinnige pakje prijsgaf en welk belang daaraan moet worden gehecht.

We verklappen alvast dat het pakje inderdaad tapes bevatte, met kristalheldere opnames van een uren durend interview. Op zijn eigen onnavolgbare wijze vertelt Reve over zijn schrijverschap, zijn homoseksualiteit en zijn verhouding tot de katholieke kerk. Drie decennia na dato zijn fragmenten uit het interview eenmalig te horen tijdens deze Boekensalon.

Plaats en tijd
Woensdag 23 november 2016, inloop vanaf 16.00 uur, programma van 16.30 tot 17.15 uur, hierna borrel en boekverkoop tot 18.30 uur.
Museumcafé, Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam.

Aanmelden is verplicht.