boekpresentatie joseph roth

Datum
27/05/2015
7:30 pm

Location
Perdu

Literair variététheater van internationaal niveau

Joseph Roth was een van de kleurrijkste schrijvers van het interbellum en vertaalster Els Snick is zijn vertegenwoordiger op aarde. Ter gelegenheid van de feestelijke boekpresentatie van De blonde neger en andere portretten (Bas Lubberhuizen) tovert zij Perdu om in een literair variététheater. Met acteur Herwig Deweerdt en muzikale intermezzo’s door accordeonist Tom Danhieux en contrabassist Emile Van Helleputte.

In koffiehuizen, variététheaters en nachtbrakerskroegen of slenterend langs de straten van Wenen, Berlijn en Parijs ontmoette Joseph Roth (1894-1939) tijdens het interbellum kleurrijke types die hij in beroemd geworden krantenreportages vereeuwigde. In deze portretten snijdt hij maatschappelijke thema’s aan die frappante gelijkenissen vertonen met de problemen van onze tijd, zoals de politieke en economische crisis, de discriminatie van minderheden en religieus fanatisme. Zelfs de kwestie rond Zwarte Piet komt aan de orde.

Tijdens zijn emigrantenjaren wilde Roth een essayreeks publiceren voorzien van houtsneden van Frans Masereel, maar geen enkele uitgever was daarin geïnteresseerd. Hoezeer het werk van Masereel met dat van Roth verwant is, wordt in De blonde neger en andere portretten alsnog overtuigend zichtbaar:

Dat was ooit een mens. Noemde zich evenbeeld van god, kroon der schepping, en liep rechtop en met zijn voeten door het stof waaruit hij gemaakt was. Hij ging vrijer dan de leeuw, keek moediger dan de tijger en sloeg zijn blik op naar de vlucht van de adelaar en naar de sterren van de kosmos.

De joods-Oostenrijkse auteur Joseph Roth (1894-1939) was een van de kleurrijkste schrijvers van het interbellum. Naast zijn vele journalistieke werk publiceerde hij romans als Radetzkymars en Hotel Savoy. Veel van zijn boeken zijn onlangs opnieuw uitgebracht, waaronder Vlucht zonder einde.

Speciaal voor De blonde neger en andere portretten schreef de Nederlandse auteur én zelfverklaarde Rothliefhebber Tommy Wieringa een gloedvolle nieuwe inleiding.

De Rothentourage

Els Snick is literair vertaalster. Zij is wetenschappelijk lid van het Internationale Joseph Roth Gesellschaft. Over Roth schreef zij de succesvolle monografie Waar het me slecht gaat is mijn vaderland. Joseph Roth in Nederland en België. In 2014 verscheen Hotelmens, waarin zij reportages en brieven van Roth bundelde over zijn leven in hotels.

Herwig Deweerdt is vooral bekend als theatermaker. Hij is ook acteur en docent aan het KASK in Gent. Hij stichtte het jongerentheater Stekelbees en schreef ook verhalen voor kinderen.

Van Helleputte/Danhieux is een muzikaal duo bestaande uit een accordeonist Tom Danhieux en contrabassist Emile Van Helleputte. Zij brengen voornamelijk jazz standards.

Meer informatie via hier.