De Andere Lees!club

reserveren: De Nieuwe Liefde

Datum
14/06/2017
8:00 pm

Location
De Nieuwe Liefde

In de Andere Lees!club staan deze keer de boeken The Sellout (De verrader) van Paul Beatty en Wederzijds van Kees ’t Hart op het menu.

Op 14 juni is de tweede etappe van De Andere Lees!club. Er staan weer twee ogenschijnlijk zeer verschillende romans centraal. Wat de boeken bindt is de satirische aanpak. En in die bredere context zal Lidewijde Paris de romans bespreken. Via Gullivers reizen en Max Havelaar naar het nu.

Wederzijds van Kees ‘t Hart is een wrang humoristische sneer naar de burgerlijke zelfregulering in Nederland met een onaangename ondertoon die na lezing lang nazeurt. Maar het verhaal van het bijna wat tuttige echtpaar van ’t Hart lijkt bijna luchtig naast de roman van Paul Beatty. Diens The Sellout (De verrader, in Nederlandse vertaling) werd door vele uitgevers afgewezen. En uitgerekend deze Amerikaanse roman won vorig jaar de Man Booker Prize, het tweede jaar dat ook titels uit Amerika mee mochten doen!

Waarom ligt dit boek over een zwarte gemeenschap die zelf segregatie her-invoert zo gevoelig dat vele uitgevers hun vingers er niet aan wilden branden? Hoe werkt de humor in de twee boeken? En is het echte humor of is die alleen maar een middel tot… ja, tot wat? Hoe werkt achtergrond en geschiedenis door in beide boeken? In welke traditie horen ze en welke middelen worden ingezet om mij als lezer iets duidelijk te maken? Lidewijde gaat in op de literaire middelen die de schrijvers inzetten om de lezer te overtuigen en te boeien. Maar is zij, blank en wonend in Nederland, wel de juiste verstaander voor Beatty en aan wie zal de clou van ’t Harts boek ontgaan?