De canon van de boekverfilming

Datum
20/06/2017
7:30 pm

Location
OBA

Dit seizoen presenteert de OBA in samenwerking met het radioprogramma OBA Live en het weekblad De Groene Amsterdammer een serie avonden over film en literatuur: De Canon van de Boekverfilming - tien films gebaseerd op romans die je gezien moet hebben.

De selectie is gemaakt door een panel van De Groene Amsterdammer bestaande uit literaire critici en filmjournalisten, te weten Marja Pruis, Gawie Keyser, Basje Boer, Kees ’t Hart, Joost de Vries, Thomas Heerma van Voss en Jan Postma.

De laatste in deze reeks is Total Recall (1990, 113 min.) van Paul Verhoeven en Philip k. Dick.
De films worden telkens voorafgegaan door een korte introductie – onder leiding van OBA Live-presentator Theodor Holman – waarin twee leden van het De Groene-panel achter spreekgestoeltes zullen plaatsnemen. Zo komen ze lijnrecht tegenover elkaar te staan terwijl ze met humor en vernuft debatteren over de aloude vraag: wat is beter, boek of film? Deze editie gaan Joost de Vries en Gawie Keyser met elkaar in discussie.
Het gesprek zal worden voortgezet in maandelijkse bijdragen in De Groene Amsterdammer waarin de panelleden aan de hand van de door hen opgestelde canon dieper zullen ingaan op de relatie tussen literatuur en film.

Ook staat OBA Live Javaplein (zie www.oba.nl/obalive) van Theodor Holman de komende tijd uitgebreid stil bij het fenomeen ‘boekverfilming’.