De Duitslandromans van Louis Ferron

reserveren: Spui25

Datum
07/05/2015
5:00 pm - 6:30 pm

Location
Spui 25

De Duitslandromans van Louis Ferron

I.s.m. Uitgeverij De Bezige Bij

Ter gelegenheid van het verschijnen van Alles waan van Jan Konst, gaan Jan Siebelink en Frans Thomése in gesprek over werk en leven van de auteur met wie ze jarenlang bevriend zijn geweest.

Jan Konst zal de avond openen met een beschouwing waarin hij in vogelvlucht zijn nieuwe inzichten over het werk van Louis Ferron zal belichten.

Alles waan is een diepgaande, inspirerende studie over de Duitslandromans van Louis Ferron. Tien jaar na de dood van Louis Ferron onthult Jan Konst de historische bronnen van deze Duitslandromans. De vijf romans behoren tot het belangrijkste wat de Nederlandse literatuur over het geweldsregime van Adolf Hitler te bieden heeft. Jan Konst laat in een persoonlijk en bevlogen betoog zien hoezeer Ferrons afkomst zijn werk bepaalde. Als onechtelijke zoon van een Wehrmachtsoldaat en een Nederlandse moeder ging Ferron op zoek naar de Duitse geschiedenis en belandde in de onderwereld van het Derde Rijk. Zijn hoogstpersoonlijke visie op het nationaalsocialisme heeft hij tot uitdrukking gebracht in De keisnijder van Fichtenwald. Deze sleutelroman over een vergeten kamparts werpt vragen op die weinig aan actualiteit hebben ingeboet. Konst biedt een onverwachte en fascinerende ingang tot het oeuvre van Ferron en opent zijn romans voor nieuwe én oude lezers.