De groene kamer #3 – William Congreve

reserveren: Perdu

Datum
09/04/2015
8:30 pm

Location
Perdu

De drie dichters Anneke Brassinga, Erik Bindervoet en Han van der Vegt zijn door Perdu uitgenodigd om een toneeltekst naar eigen keuze te vertalen. Anneke Brassinga koos voor een viertal ultrakorte modernistische teksten van Gertrude Stein, Erik Bindervoet voor het naturalistische Michael Kramer van Gerhart Hauptmann, Han van der Vegt voor de ‘restauration comedy’ Love for Love van William Congreve. De nieuwe vertalingen worden aan het publiek gepresenteerd onder de overkoepelende titel De groene kamer.

In februari is met veel succes het toneelwerk van Gertrude Stein ten gehore gebracht. In maart brachten we Michael Kramer van de Duitse auteur Gerhart Hauptmann op het toneel. In april staat Love for Love (1695) centraal, een stuk dat Congreve schreef voor de opening van het theater Lincoln’s Inn Fields, een tennishal geconfisqueerd door een troep toneelspelers die het beroemde Drury Lane de rug toekeerde vanwege de slechte arbeidsomstandigheden. Het stuk wordt daarmee gezien als het eerste toneelwerk voor de vlakke vloer.

De tekst wordt gelezen en gespeeld door de Barbaren & co en De Theatertroep, afgewisseld met gesprekken met Han van der Vegt over de achtergronden van de tekst. Het toneelwerk wordt wederom uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek in de oranje reeks.