De nacht van de Arabische literatuur

reserveren: De Nieuwe Liefde

Datum
26/11/2016
6:00 pm

Location
De Nieuwe Liefde

Een cultuurfestival vol beats, bites en jonge schrijvers

Hoeveel weet jij eigenlijk over kunst en literatuur uit de Arabische wereld? Tijdens de Nacht van de Arabische Literatuur kun je je een avond lang onderdompelen in een Arabisch festival met heerlijk eten, debat, muziek en een echte Souk.

In samenwerking met El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseert De Nieuwe Liefde op zaterdag 26 november de eerste ‘Nacht van de Arabische Literatuur’: een jong, kleurrijk en stimulerend cultuurfestival. Centraal staat de kracht van het woord, de verbinding van culturen, gedeelde waarden en frisse, constructieve perspectieven op artistiek, politiek en maatschappelijk vlak.

Qua omlijsting waant de bezoeker zich op het bekende Djemaa el Fna (het centrale marktplein in Marrakech) met kraampjes voor henna tattoos, kalligrafie, sieraden, verhalenvertellers, boeken, muziek, Marokkaanse thee en heerlijk eten. De finalisten van de El Hijzra Literatuurprijs dragen voor uit hun werk voorafgaand aan het juryberaad. Jonge schrijvers, denkers, columnisten, journalisten, opiniemakers, uitgevers en kunst- en cultuurliefhebbers uit Nederland en de correspondenten uit de Arabische wereld kunnen elkaar ontmoeten en inspireren. Een literaire grootheid uit de Arabische wereld opent de avond met een lezing: een bekende DJ sluit de ‘Nacht van de Arabische Literatuur’ af.

De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong schrijftalent met een biculturele achtergrond. Een podiumplaats vormt regelmatig de springplank naar een literaire loopbaan. Bekende succesvolle voorbeelden zijn Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.