De tuin en de wildernis

reserveren: Spui25

Datum
29/09/2016
8:00 pm

Location
Spui25

Athenaeum Boekhandel bestaat dit jaar vijftig jaar. Ter gelegenheid van dit feestelijke jubileum maakte Hans Hylkema een documentaire over deze boekhandel en het hart van de Amsterdamse boekencultuur: het Spui. Een vertoning van De tuin en de wildernis met aansluitend een interview met Hylkema.

Regisseur Hans Hylkema (De mannetjesmaker, Oeroeg) maakte in opdracht van Interakt Film, TV & Multimedia een film over het verleden en heden van Athenaeum Boekhandel en meer in het algemeen over de boekencultuur op en rond het Amsterdamse Spui. Dat karakteristieke kleine plein, met het Lieverdje in het midden, ooit in de middeleeuwen een stinkende sloot en tot de jaren zestig van de vorige eeuw een wat  verwaarloosd plein, is nu een niet meer weg te denken hotspot in hartje Amsterdam. Boekenliefde, horeca, toerisme, cultuur en de universitaire wereld smelten er samen in een dagelijks pandemonium.

De film De tuin en de wildernis schetst de nu 50-jarige geschiedenis en het huidige functioneren van Athenaeum Boekhandel, die in 1966 als geesteskind van maecenas en uitgever Johan Polak zijn deuren opende.  Toen drie jaar later in een aanpalend pand ook het Athenaeum Nieuwscentrum werd gevestigd, ontstond een twee-eenheid, die  letterlijk en figuurlijk gezichtsbepalend voor progressief  en actievoerend Nederland in de jaren zeventig en tachtig zou worden. De tijden zijn veranderd en daarmee Athenaeum Boekhandel ook.  Maar wat is gebleven is de onvoorwaardelijke liefde en betrokkenheid van allen, zowel de klanten als de medewerkers, die het boek een warm hart toedragen.

Na vertoning van de ruim 50 minuten durende documentaire gaat Clara van de Wiel met maker Hans Hylkema ingesprek over het ontstaan van de film, de keuzes die daarbij werden gemaakt en hoe het materiaal voor de film zijn eigen beeld van 50 jaar politiek geladen boekencultuur op het Spui heeft beïnvloed.