De VOC en vroegmoderne globalisering – nieuwe perspectieven

reserveren: Spui 25

Datum
27/05/2014
5:00 pm - 7:00 pm

Location
Spui 25

De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) wordt vaak de eerste multinational ter wereld genoemd. De Compagnie rekruteerde werknemers van ver buiten de landsgrenzen en opereerde wereldwijd. De bloei van de VOC stond echter niet op zichzelf. Boekpresentatie en debat met: Matthias van Rossum, Jan Lucassen, Roelof van Gelder en Joost Schokkenbroek.

De VOC had haar succes voor een groot deel te danken aan het feit dat de wereld in toenemende mate verbonden raakte door scheepvaart, vrije en onvrije migratie, handel en veranderende consumptiepatronen.  De laatste jaren krijgen historici steeds meer zicht op de dynamiek van deze ‘vroegmoderne globalisering’.

Het boek Werkers van de wereld, dat tijdens deze bijeenkomst wordt gepresenteerd, laat zien hoe de VOC inspeelde op de mogelijkheden die de al bestaande Aziatische handel en arbeidsmarkten boden. In Azië rekruteerde de VOC – naast de overgescheepte Europese zeevarenden – onder meer Indiase, Javaanse en Chinese zeelieden. Zo kwamen op de  VOC-schepen multiculturele bemanningen te werken. Deze moesten zich voortdurend  tot elkaar verhouden.

Naar aanleiding van deze boekpresentatie laten vooraanstaande historici hun licht schijnen over de vroegmoderne  globalisering en de geschiedenis van de VOC .

Over de sprekers

Jan Lucassen, emeritus hoogleraar internationale comparatieve sociale geschiedenis (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) Roelof van Gelder, historicus, journalist en schrijver. Hij publiceerde boeken en artikelen over de cultuurgeschiedenis en het maritieme verleden van Nederland. Joost Schokkenbroek, hoogleraar maritiem erfgoed (Vrije Universiteit) en hoofdconservator wetenschapsprogramma’s bij Het Scheepvaartmuseum.
Moderator: Aukje Lettinga (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis)

Boekpresentatie:
Matthias van Rossum, Werkers van de wereld. Globalisering, arbeid en interculturele ontmoetingen tussen Aziatische en Europese zeelieden in dienst van de VOC, 1600-1800 (Hilversum 2014). Uitgeverij Verloren, ISBN 978-90-8704-419-0