De wereld van Christa Wolf

reserveren: Ticketscript

Datum
29/10/2014
8:00 pm - 10:00 pm

Location
Tolhuistuin

Naar aanleiding van de herdenking van de val van de Berlijnse Muur, 25 jaar geleden, organiseren Goethe-Institut en SLAA een avond over het leven en werk van Christa Wolf (1929-2011), een van de beroemdste schrijvers uit de voormalige DDR. Met: journaliste Jana Simon (kleindochter van Wolf), schrijfster Nelleke Noordervliet, germanist Jerker Spits en historicus Jacco Pekelder.

Let op! Deze avond is deels in het Duits.

Jacco Pekelder zal een korte inleiding geven waarin hij Wolfs werk in zijn historische context plaatst, waarna Nelleke Noordervliet een lezing geeft over het literaire belang van het werk van Christa Wolf. Vervolgens interviewt Jerker Spits de Berlijnse Jana Simon, die in 2013 het boek Sei dennoch unverzagt publiceerde, waarin een aantal gesprekken met haar grootouders Christa en Gerhard Wolf verzameld zijn. De gesprekken beginnen in de zomer van 1998. Jana is dan 25, wordt net journaliste en begint vragen aan haar grootouders te stellen over het verleden. Door de jaren ontstaat zodoende een dialoog tussen generaties: ze spreken over de politieke betrokkenheid van het schrijverskoppel en de strijd van de grootouders, wiens radicaliteit en existentialisme voor hun kleindochter bijna niet meer te begrijpen is. En ook spreken zij over verloren vriendschappen en verraad, over de meer dan 60 jaar durende liefde van het echtpaar Wolf, over het schrijven, en het gezamenlijke geluk en ongeluk in het nieuwe herenigde land. De gesprekken reiken tot aan de dood van Christa Wolf in 2011 en verder. Aan het einde ontmoeten kleindochter en grootvader elkaar nog eenmaal met zijn twee├źn.

Wolf Christa

De wereld van Christa Wolf vindt plaats in de Tuinzaal van de Tolhuistuin. De Tolhuistuin is pas sinds kort officieel geopend en daarom kunnen wij ons voorstellen dat u behoefte heeft aan een duidelijke plattegrond. Die is hier te vinden. De Tuinzaal staat in de legenda aangegeven met nummer 7.