Whartons Wereld

reserveren: Ticketscript

Datum
27/05/2014
8:00 pm - 9:30 pm

Location
Tolhuistuin, Tuinzaal

Een avond over schone schijn, onberispelijkheid en voorbeeldigheid

Edith Wharton, grande dame van de Amerikaanse literatuur, kreeg begin twintigste eeuw veel bekendheid door haar meesterlijke verhalen over de relaties en karakters binnen de upper class van New York: een glibberige piramide met aan de top een kleine groep rijken, een wereld vol verstikkende bijeenkomsten en passieloze, door geld beheerste levens.

Gevangen tussen twee Wereldoorlogen publiceerde Wharton haar grootste succes, The Age of Innocence, dat bekroond werd met de Pulitzer-prijs. Ze verkocht honderdduizenden exemplaren van haar boeken en werd meerdere malen genomineerd voor de Nobelprijs voor de Literatuur. En niet alleen haar romans werden wereldberoemd, maar ook haar vele korte verhalen en met name haar spookverhalen waren erg geliefd. Hoewel Wharton dus wereldwijde erkenning geniet, staat haar werk in Nederland zelden in de spotlights – onterecht, wat ons betreft. De verschijning deze maand van een nieuwe bundel (Romeinse koorts, uitgeverij Van Oorschot) met verhalen van Wharton is een uitstekende gelegenheid hier iets aan te doen.

‘In veel opzichten kan Edith Wharton de Amerikaanse opvolgster van Jane Austen worden genoemd. Ze bleef haar leven lang een onverbeterlijke snob met een perfect afgestelde sociale antenne.’
- VPRO

Schrijfsters Marjolijn van Heemstra, Marijke Schermer en Esther Gerritsen, en Matin van Veldhuizen vormen samen Leesclub Interbellum en nemen het werk van Wharton deze avond onder de loep. Daarnaast gaat Jasper Henderson in gesprek met Isabelle Groenhof (American Studies/Literary Studies) en Lisette Graswinckel over de zojuist verschenen verhalenbundel Romeinse koorts (Van Oorschot)een bundeling fraaie korte verhalen van Wharton.

‘Het leven is het droevigste dat er is, na de dood; en toch zijn er altijd nieuwe landen te ontdekken, nieuwe boeken om te lezen (en te schrijven, hoop ik), een duizendtal kleine dagelijkse wonderen om je over te verbazen en te verheugen.’
- Edith Wharton 

Bij aankoop van een online-kaartje ontvang je een van de verhalen uit Romeinse koorts.

In samenwerking met Uitgeverij Van Oorschot en Jonge Historici.

Reserveren: klik hier.