Een ode aan Paul van Ostaijen

reserveren: De Brakke Grond

Datum
04/11/2014
8:30 pm

Location
De Brakke Grond

Waumans & Victoria’s Groot Internationaal Literair Variété Spektakel beleeft op 4 november een opvallend speciale editie. De schrijvende gastheren Rob Waumans en Ivo Victoria presenteren een show die helemaal in het teken staat van het werk en schrijverschap van Paul van Ostaijen. Onder meer Spinvis, Ilja Leonard Pfeiffer en Matthijs de Ridder komen aan het woord over het werk en schrijverschap van deze invloedrijke Vlaamse dichter.

De aanleiding hiervoor vormt het verschijnen van de bijzondere publicatie Miavoye van Koen Peeters, Pascal Verbeken, Peter Holvoet-Hanssen en Koen Broucke die onlangs verschenen is bij de Bezige Bij. Ook zij zullen te gast zijn. Hun werk behelst een bloemlezing, een liefdesverklaring aan Paul van Ostaijen en een ‘melancholieke fuck you tegen de sterfelijkheid’. Waumans en Victoria vertalen dit in een wervelende show die zich kan meten met de dreunende poëzie van Van Ostaijen zelf.

Speciaal voor deze show wordt De Brakke Grond omgevormd tot Van Ostaijens stamkroeg De Hulstkamp. Aan de tap worden de diverse perioden in Van Ostaijens leven behandeld. Zo schuift Spinvis aan om de muzikale kant van Van Ostaijen te belichten – in woord en muziek. Ilja Leonard Pfeijffer spreekt over het branietrappende karakter van Van Ostaijen en stelt een hedendaags equivalent voor. Matthijs de Ridder geeft een kort interactief college over het experimentele werk van Van Ostaijen. Milena Haverkamp, de vaste sidekick van Waumans en Victoria, betovert het publiek met haar mooie bewerkingen van Van Ostaijens gedichten.