Esther Gerritsen kiest de poëzie van Czeslav Milosz

reserveren: De Nieuwe Liefde

Datum
13/11/2016
4:00 pm

Location
De Nieuwe Liefde

Esther Gerritsen is stoer, eigenzinnig en geestig en één van de interessantste schrijfsters van dit moment. Ze publiceerde onder andere de romans Superduif, Dorst, De kleine miezerige god en Roxy, alle genomineerd voor grote prijzen. In 2014 werd haar werk bekroond met de Frans Kellendonk-prijs en in 2015 was zij de auteur van het Boekenweekgeschenk. Onlangs verscheen de nieuwste bundeling van haar wekelijkse en meesterlijke columns uit de VPRO Gids, Veilig leren lezen.

Deze middag duikt zij als gast-curator onder in het werk van de Pools-Amerikaanse schrijver en dichter Czeslav Milosz. Toen Milosz bijna zeventig jaar oud was ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur, waarna zijn beste dichtbundels nog volgden: poëzie over sterfelijkheid en toekomst, over eindig- en oneindigheid; onbevreesde, krachtige gedichten die de dood onderzoeken en het leven vieren.

‘Wat is goed? Knoflook. Schapenbout van het spit.
Wijn drinken met uitzicht op de wiegende boten in de baai.
De sterrenhemel in augustus. Uitrusten op een bergtop.’
(vertaling Gerard Rasch)

De muziek is van een van de meest getalenteerde jonge cellisten van dit moment: Maya Fridman (mayafridman.com). Ze studeerde met de hoogste lof af aan de conservatoria van Moskou en Amsterdam, en nam al een cd op, The invisible link. Haar muziek zal stem geven aan zowel de nostalgie, de landschappelijkheid en het pittig engagement van Milosz.