SLAA

SLAA

Festival Schaken en Cultuur

Festival Schaken en Cultuur

zo 25 juni 2017

Dinsdag 27 juni: Rutger Vahl over Langenbach

Rutger Vahl (1972) is journalist en historicus. Hij publiceerde onder meer biografieën over de Zweeds-Nederlandse zanger Cornelis Vreeswijk (1937-1987) en de Amsterdamse rockzanger Wally Tax (1948-2005). In de nalatenschap van Tax stuitte Vahl op brieven en dagboeken van de vergeten journaliste, zangeres en schrijfster Laurie Langenbach (1947-1984), met wie Tax een verhouding had. Ze bleek nog meer egodocumenten te hebben nagelaten. Die vertellen samen haar korte maar bijzondere levensverhaal en zijn recent samengebracht in Laurie Langenbach. Brieven, dagboeken en een geheime liefde, verschenen in de serie Privédomein (De Arbeiderspers).

Laurie Langenbach (1947-1984) groeide op in de tropen en raakte op haar achttiende verzeild in Amsterdam. Het waren de jaren zestig: Amsterdam was het middelpunt van alles wat hip en vooruitstrevend was. Ze dompelde zich onder in de hippiecultuur en ging artikelen schrijven voor alternatieve bladen. Ook werkte ze voor de VPRO en VARA. Daarnaast schreef ze popliedjes. In het uitgaansleven ontmoette ze in 1973 schaker Jan Timman. Laurie viel als een blok voor hem, maar Timman beantwoordde haar liefde niet. Het resulteerde wel in de autobiografische roman Geheime liefde, waarmee Laurie in 1977 als schrijfster debuteerde. Begin jaren tachtig werd bij haar kanker geconstateerd. Laurie wilde niet naar een reguliere arts. Samen met haar partner, de rockzanger Wally Tax, reisde ze naar een macrobiotische goeroe in Japan, op zoek naar genezing. Tevergeefs. Terug in Nederland overleed ze, 37 jaar jong.

Meer informatie en tickets via hier.

Vrijdag 30 juni: Alexis de Roode

Alexis de Roode ontving als dichter een late roeping. In 2005, op de dag van Sint Maarten, verscheen voor een verzamelde menigte in Utrecht zijn eerste dichtbundel, Geef mij een wonder, die werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Drie bundels volgden en in 2016 bracht De Roode ook een bloemlezing hekeldichten uit.

In maart 2017 verscheen zijn meest recente bundel, Een steen openvouwen, die enthousiast is ontvangen. In o.a. Het Parool kreeg de bundel 4 sterren, recensent Piet Gerbrandy sprak van ‘een wonder van trefzekerheid’ en The Post Online noemde het ‘zijn beste bundel tot dusver’.

De gedichten van Alexis de Roode zijn opgenomen in meer dan 70 bloemlezingen. Behalve op papier voelt hij zich thuis op het podium, wat resulteerde in optredens op Nacht van de Poëzie, Lowlands, het Tuinfeest, Oerol, The Great Wide Open en Crossing Border Festival.

Op vrijdag 30 juni om 16:00 wordt aan die imposante reeks podia de commentaarzaal van het Deloitte NK Schaken toegevoegd.

Meer informatie via hier.

Zaterdag 1 juli: Ideeën/Multatuli

De Ideeën zijn verschenen in zeven bundels tussen 1862 en 1877 en zijn voor Multatuli een zoektocht naar de waarheid. Zo nodig met opoffering van alles wat hem dierbaar is. Deze gedachte en het losse stramien geven hem de mogelijkheid om er alles in te publiceren wat hij op het hart heeft: aforismen, politieke commentaren, parabelen, opmerkingen, herinneringen, voorspellingen, mededelingen, paradoxen, beschouwingen over godsdienst, de positie van vrouw en arbeider, Indië natuurlijk, literatuur, kunst, wiskunde en opvoedkunde. Verder heeft hij er een roman en een toneelstuk – Woutertje Pieterse en Vorstenschool – in verstopt.

De voorstelling Ideeën is én blijft een onderzoek naar toneelspelen, het wezen van deze tijd én naar (kunstzinnige) overdracht in het algemeen. Maar ook als erfgenaam van het achttiende-eeuwse verlichtingsdenken wordt de voorstelling Ideeën het toneel van Multatuli waar anarchie, inventiviteit, levenswijsheid, schaalvergroting, doortastendheid, kunde, humor, dramaturgie en pointe samenkomen.

De uitvoering is zaterdag 1 juli om acht uur. Diezelfde dag zal Vincent van den Berg om 13:30 in het Cultureel Intermezzo vertellen over theater in het algemeen en de Ideeën in het bijzonder. Kaarten en meer informatie via hier.

Zondag 2 juli 17:00 Gummbah

In het geval er een tiebreak gespeeld moet worden, dan is er zondag 2 juli om 17:00 een Cultureel Intermezzo met Tilburgs absurdisme. Zonder tiebreak is er zondag 2 juli om 17:00 een voorstelling met Tilburgs absurdisme.

Gummbah leest voor uit zijn gloednieuwe Net niet verschenen boeken afgewisseld met korte films van Leonard Bedaux Cinema. Tilburgs absurdisme.

Meer informatie via hier.