Geesteswetenschappen onder vuur

Datum
09/12/2014
8:00 pm

Location
Perdu

De UvA kampt met een gapend gat in de begroting: Het gevaar dreigt dat de geesteswetenschappen zullen verbleken tot een amorfe schim van het rijke en eigenzinnige palet aan studies waar ze ooit voor stonden. Zullen de geesteswetenschappen in staat zijn hun belang succesvol te herformuleren? Felix & Sofie gaat in discussie met Rens Bod, Gijs van Donselaar, Thomas Vaessens en Josef Früchtl.

‘Gooit de UvA de geesteswetenschappen in de ramsj?’ kopte Trouw op 24 november. Om het gat in de begroting te dichten zet het College van Bestuur in op een verbreding én vermindering van de studies. Die inzet zou uiteindelijk moeten uitmonden in zogenaamde ‘Bachelor schools’.

Waren de geesteswetenschappen de laatste jaren al steeds vaker het ondergeschoven kindje aan de Universiteit, met deze voornemens lijken ze voorgoed onder het moordende tapijt van ‘groei en nut’ te worden gesmoord.

Zo ver mag het niet komen. Maar met welke argumenten zouden de geesteswetenschappen deze voorgenomen ramkoers kunnen afbuigen? Hoe kan ze haar bestaansrecht legitimeren in de groeiende internationale strijd om kennis waar de topsectoren de agenda dicteren. De geesteswetenschappen zullen nu meer dan ooit haar bestaansrecht moeten articuleren om niet in de schappen van de ramsj als relikwie uit een vergeten verleden te eindigen.