Gratis toegang: presentatie bloemlezing Ilja Leonard Pfeijffer

reserveren: Facebook

Datum
17/11/2016
7:30 pm

Location
OBA

Uitgeverij Prometheus nodigt u uit voor de presentatie van De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten samengesteld door Ilja Leonard Pfeijffer.

Anne Vegter, Charles Ducal en Hannah van Binsbergen dragen voor uit eigen werk en presentator Onno Blom interviewt Ilja Leonard Pfeijffer over de totstandkoming van de bloemlezing.

Datum: donderdag 17 november
Plaats: OBA Theater (zevende verdieping in de Centrale OBA), Oosterdokskade 143 te Amsterdam
Aanvang: 19:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur)
Borrel: 20:30 tot 22.00 uur

Gratis toegang!

Over de bloemlezing:

Als avontuur verdwalen is, verlies ik mij
het liefst in alle trage zinnen die je zei.
Je leert me horen met jouw ogen en ik zie
mezelf verbijsterd staan. Het lijkt wel poëzie.
Je kleine stem heeft mij van schor geschreeuw genezen.
Met jouw gedachten kan ik alle bloemen lezen.

Ze waren een begrip: de dikke Komrijs. Gerrit Komrij liet honderdduizenden lezers voor het eerst met poëzie kennisnemen; terwijl honderden dichters met angst en beven afwachtten of Komrij hen wel zou bloemlezen. In 1979 verscheen de eerste editie, en zo’n beetje elke acht jaar verscheen er een nieuwe versie. Komrij leeft niet meer, terwijl de vraag naar poëzie in onze op drift geraakte landstreek misschien wel groter is dan ooit. Er is thans geen betere bloemlezer te bedenken dan Ilja Leonard Pfeijffer, net als Komrij een alleskunner: schrijver, toneelschrijver, essayist en polemist, maar bovenal een dichter en een groot en vurig liefhebber van poëzie. Met zijn debuutbundel Van de vierkante man, met zijn beroemde ‘in roomboter gebakken beelden, en verzen met boulemie’, stond Pfeijffer met één donderklap midden in het vaderlandse poëzielandschap, en hij zou er nooit meer uit vertrekken.

In deze nieuwe bloemlezing staan ze allemaal naast elkaar: de debutanten en de arrivés, de juffers en de brompotten, de fijnbesnaarden en de toverdokters: de grootste dichters van ons taalgebied, onder wie een hele nieuwe generatie dichters die nog nooit zo monumentaal werd ‘gebloemleesd’. Het boek biedt een nieuwe hoogst eigen en onnavolgbare selectie uit de Nederlandstalige poëzie van 1900 tot nu, met vele verrassingen en spannende ontdekkingen.