Grote Denkers: Doris Lessing

reserveren: De Balie

Datum
29/05/2017
8:00 pm

Location
De Balie

“Whatever you’re meant to do, do it now. The conditions are always impossible.” – Doris Lessing

Tijdens deze editie van Grote Denkers staan we stil bij het leven en werk van de veelzijdige schrijver Doris Lessing (1919-2013).
In 2007 ontving Doris Lessing als een van de weinige vrouwen de Nobelprijs voor Literatuur voor haar indrukwekkende en diverse oeuvre. Gedurende haar bewogen leven schreef ze meer dan 60 boeken: fictie, korte verhalen, non-fictie, sciencefiction, libretto’s, poëzie, theaterteksten en een stripboek. Haar werk is sterk vervlochten met politieke en maatschappelijke thema’s zoals kolonialisme, communisme en de rol van de vrouw en nauw verbonden met haar even indrukwekkende levensloop. Ze groeide op als Britse in Perzië (Iran) en Zuid-Rhodesië (het huidige Zimbabwe), huwde en scheidde twee keer en flirtte met het communisme om zich uiteindelijk op de oosterse soefileer en mystiek te richten.

Tijdens deze avond zullen diverse thema’s uit haar oeuvre worden besproken en staat haar impact en hedendaagse relevantie centraal.

//

Grote Denkers is een programmareeks waarin inspirerende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan. Vrouwen die stuk voor stuk onze kijk op de wereld hebben veranderd en teksten schreven die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken.