HEYU! Writers: 12 schrijvers, 12 steden

reserveren: OBA

Datum
12/06/2016
4:00 pm

Location
OBA theater

Schrijvers zijn de antennes van onze samenleving. Juist vanwege hun bijzondere positie aan de rand, zetten zij vraagtekens bij hedendaagse ontwikkelingen in Europa. In deze reeks ondervraagt literatuurcriticus en programmamaker Margot Dijkgraaf voor de OBA twaalf van de beste Europese schrijvers over onderwerpen die ons bezighouden: liefde & leven, geschiedenis & herinnering, migratie & Fort Europa, stad & platteland, politiek & democratie, denken & doen. Vanuit de OBA in Amsterdam gaat de dialoog van start met auteurs uit Parijs, Madrid, München, Dublin, Stockholm en andere Europese steden.

Welk beeld geven schrijvers van de tijd waarin wij leven, welke knelpunten brengen zij in hun werk over het voetlicht en hoe daarop te reageren? Waar zit de angst, waar zit de hoop? Te gast om hierover te praten zijn schrijvers Annie Cohen Solal (1948) en Louise O. Fresco (1952).

Annie Cohen-Solal, geboren in Algiers en pendelend tussen Parijs, de VS en Cortona, is schrijver en wetenschappelijk onderzoeker, met een focus op de interculturele verbindingen tussen kunst, literatuur en maatschappij. Na haar biografie over Sartre (1987), die internationaal succesvol was, publiceerde zij Painting American (2001), Leo Castelli & His Circle (2010) en New York-Mid Century (2014). In 2013 verscheen haar biografie Mark Rothko (2013), die in zekere zin tevens het verhaal is van de hele twintigste eeuw. Cohen-Solal was gastdocente aan tal van universiteiten en is als curator bezig met exposities voor het Rijksmuseum in Amsterdam, het Picasso Museum en het Musée de l’histoire de l’immigration in Parijs.

Louise O. Fresco is voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR (University and Research centre. Ze was plaatsvervangend directeur-generaal van Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties en is internationaal bekend als deskundige op het gebied van landbouw en voedsel. Ze bekleedt vele (inter-)nationale advies- en bestuursfuncties en publiceerde naast haar wetenschappelijke werk ook drie romans, waaronder De tuin van de sultan van Rome. Haar magnum opus Hamburgers in het Paradijs, voedsel in tijden van schaarste en overvloed, werd in het Engels en Frans vertaald. Gebaseerd op haar boek maakte ze voor Omroep Human ook de zesdelige documentaire Fresco’s Paradijs.

Met medewerking van Athenaeum Boekhandel en met muzikale intermezzi door het trio The Brass Babes: Sanne Landvreugd (saxofoon), Mechteld Bannier (baritonsax) en Raya Hadzhieva (trompet).