Levend verleden

reserveren: Perdu

Datum
07/06/2017
8:00 pm

Location
Perdu

Feminisme en activisme leven. Online, bij protesten en in kunst lijkt politieke strijd zichtbaarder dan ooit. Door de betuiging van internationale solidariteit en de omarming van internationale denkers en stromingen, resoneert een wijd amalgaam van (historische) denkstromingen door het Nederlandse activistische discours, dat mede door deze aanwakkering ongekend fris en scherp is.

Dit activisme was ook eerder al springlevend. Binnen Nederland legden historische bewegingen deels de fundamenten voor de wijze waarop nu over feminisme en de relatie tussen het politieke en persoonlijke gesproken wordt. Perdu brengt een hommage aan twee 20e eeuwse groepen, die nog altijd een belangrijke band met het heden lijken te onderhouden.

In twee grote bijdragen wordt gereflecteerd op de werkzaamheden van feministisch dichterscollectief de Nieuwe Wilden en de Nederlandse intersectionele feministen en hun invloed op het heden.

Elly de Waard, aanvoerder van de Nieuwe Wilden, zal vertellen over de insteek van de beweging en in discussie gaan met Hannah van Binsbergen, de jonge dichter die, net als de Nieuwe Wilden, schrijft over vrouwelijkheid, lichamelijkheid en feminisme. Onder leiding van Neerlandica Lisanne Snelders zullen zij in gesprek gaan.

Kunstenaar Patricia Kaersenhout, die eerder grote portretten van Nederlandse feministen als Gloria Wekker en Philomena Essed maakte, zal daarnaast een lezing geven over haar werk en toekomstige projecten, bijgestaan door collega’s en medewerkers.

Deze bijdragen zullen worden afgewisseld met korte lezingen, waarin jonge schrijvers en kunstenaars zullen reflecteren op hun verhouding tot feministische geschiedenissen en de rol van politiek in hun eigen werk.

Tijdens het evenement zal er een mogelijkheid zijn om te doneren aan organisaties die opkomen voor de belangen van vluchtelingen. In het geval dat u zou willen doneren, adviseren wij u om cash geld mee te nemen.