Mirror of Dew: politiek en poëzie in Perzië

Datum
02/02/2015
8:00 pm - 10:00 pm

Location
Spui 25

Tijdens deze muzikale avond leiden gezongen poëziefragmenten u door de bijzondere dichtbundel Mirror of Dew van de Iraanse dichteres Zhāle Qā’em-Maqāmi. Literatuurwetenschapper Asghar Seyed-Gohrab, componist Rokus de Groot en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf gaan met elkaar over de bundel in gesprek. Zang: Mercede Hashemi.

Een van Iran’s beste vrouwelijke dichters, Zhāle Qā’em-Maqāmi (1883–1946), beschreef in de eerste helft van de twintigste eeuw de impact die de Perzische culturele traditie en het Islamitisch recht hadden op haar persoonlijke leven. Ze schrijft diep persoonlijke, intieme poëzie over haar privéleven, haar angsten, haar gefrustreerde liefde en over haar gevoelens voor haar man, met wie ze tegen haar wil getrouwd was.

Haar gedichten zijn gevonden en voor het eerst in het Engels uitgegeven door literatuurwetenschapper Asghar Seyed-Gohrab, die onderzoek doet naar de relatie tussen poëzie en politiek in Iran. Componist en musicoloog Rokus de Groot is bezig met de compositie van liederen op haar gedichten.

Tijdens deze muzikale avond leiden enkele van die liederen u door de dichtbundel van Zhāle Qā’em-Maqāmi. Asghar Seyed-Gohrab, Rokus de Groot en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf gaan naar aanleiding van de fragmenten met elkaar in gesprek over de dichtbundel. Zang: Mercede Hashemi.

Sandra Rottenberg is gespreksleider tijdens deze avond.