N30x31 /// I.M. Jeroen Mettes

reserveren: Perdu

Datum
16/12/2016
8:00 pm

Location
Perdu

“Waar een zin is, is altijd een wereld.”

Dichter, essayist en blogger Jeroen Mettes maakte in 2006 een einde aan zijn leven. Hij liet een subversief en intrigerend oeuvre na dat reeds voor zijn dood bijzonder veel aandacht kreeg en jaren daarna nieuwe generaties lezers en schrijvers bleef boeien.

Tien jaar na zijn dood herdenkt Perdu een unieke criticus en schrijver door zijn werk te herlezen. Op deze avond staat N30, Mettes’ lange, niet-narratieve prozagedicht centraal. Dit uit 31 hoofdstukken bestaande experimentele New Sentence-epos is geschreven met een missie: “Geen representatie van de werkelijkheid, maar schrijven als maatschappelijke werkelijkheid.” Deze ritmische en kritische tekst zal door 31 nieuwe stemmen gebracht worden – 1 hoofdstuk per persoon. 31 schrijvers, dichters, essayisten, kunstenaars en docenten zullen ieder een fragment uit een van de hoofdstukken van N30 lezen, tekstuele brokstukken leveren van dit “open geheel”, dat “lineair” gelezen moet worden, “maar niet per se (liever niet) van begin tot eind,” aldus Mettes zelf. Zo weerklinkt Mettes’ magnum opus op deze avond in 31 nieuwe stemmen.

Daarnaast brengen wij een eerbetoon aan zijn voorliefde voor hiphop. Enkele Rotterdamse rappers zullen, onder leiding van Dean Bowen, beats die Jeroen Mettes op zijn blog noemde als uitgangspunt nemen voor eigen muzikale optredens.

N30x31 is een vervlechting van ritme, stem, engagement en experiment – een eerbetoon aan een enigma binnen de Nederlandse letteren en een herpakking van het po√ętische en politieke project van Jeroen Mettes.