Nazmiye Oral kiest de poëzie van Matur en Burkay

reserveren: De Nieuwe Liefde

Datum
09/10/2016
4:00 pm

Location
De Nieuwe Liefde

Waar de reeks ‘De poëzie van’ meestal over één dichter gaat, wordt dit seizoen het spits afgebeten op een andere manier.

Gastcurator Nazmiye Oral (Gesluierde monologen, Zina, Niet Meer Zonder Jou) kiest verschillende dichters rond één thema: ontheemding. Wat kan poëzie zeggen over ontworteling, over niet-thuiszijn, over onvrijheid? Zoveel mensen zijn nu op drift, allemaal zoekend naar nieuw houvast, een nieuw thuis, een nieuwe taal. De taal opzoeken die dat verwoordt, dat gebeurt deze middag. Poëzie in tijden van ontheemding.

Oral zal poëzie lezen van dichters die haar na aan het hart liggen – zowel Koerdische en Turkse dichters als Kemal Burkay, Bejan Matur en Nazim Hikmet, als Nederlandse, waaronder Mustafa Stitou en Rodaan Al Galidi.

Ze deelt het podium met zangeres en saz-speelster Seval Okyay en met een heel bijzonder project van theatermaker Melih Gençboyaci: 5200 woorden (theartofimpact.nl/projecten/5200-woorden). Daarin volgt hij nieuwkomers en vluchtelingen bij het verwerven van hun nieuwe taal, woord voor woord. Een aantal van hen zal deze middag voor het eerst hun woorden, onze woorden, laten horen – een uniek moment in De Nieuwe Liefde. Een nieuwe ontmoeting van woorden, taal en cultuur.