Nieuwe Poëzie uit Rusland #3: New Sincerity, grondleggers en critici

reserveren: Perdu

Datum
09/05/2014
8:30 pm

Location
Perdu

Met: Hannah van Binsbergen, Frank Keizer, Kirill Medvedev en Nina Targan Mouravi 

Dit jaar organiseert Perdu een serie programma’s over hedendaagse Russische poëzie. De derde avond richt zich op het heden: de verwerking van de ervaringen en taal van de Sovjettijd. Tijdens dit programma staan de dichters Dmitry Prigov (1940-2007) en Kirill Medvedev (Moskou, 1975-) centraal. We gaan in op het door Prigov gemunte begrip ‘Novaia Iskrennost’ (‘New Sincerity’). Met dit begrip benoemde hij (eerder dan in het Westen) het streven naar een nieuw, authentiek spreken, los van postmoderne vrijblijvendheid of ideologische massaproductie. Ellen Rutten, kenner van de Russische nieuwe oprechtheid, leidt de avond in. Nina Targan Mouravi draagt eigen vertalingen van werk van Prigov voor.

Medvedev heeft zich kritisch uitgelaten over Prigov en diens invulling van een nieuwe oprechtheid. Prigov zaagde in gedichten en performances met ironie vaak aan de stoelpoten van zijn eigen maatschappijkritiek. Dit maakte hem ongrijpbaar en in zekere zin onverantwoordelijk. De poëzie van Medvedev heeft dat subversieve element niet, en is radicaler en directer in haar oprechtheid.

Medvedev zal gedichten voordragen en Frank Keizer gaat met hem in gesprek. Keizer is als redacteur betrokken bij de uitgave van Alles is slecht dat op 1 mei 2014 zonder toestemming van Medvedev bij uitgeverij Leesmagazijn verschijnt. Medvedev deed namelijk in 2004 afstand van zijn auteursrecht en trok zich uit onvrede over de commodificatie van de literatuur in Rusland terug uit het literaire leven. De avond wordt afgesloten door Hannah van Binsbergen. Ze reageert met nieuwe gedichten op het werk van Medvedev.

Entree: 10 euro / 5 euro (voor vrienden, studenten, stadspashouders)