Poëzie uit Slovenië

reserveren: Perdu

Datum
15/11/2014
8:30 pm

Location
Perdu

Te gast in Perdu zijn vier dichters uit Slovenië, allemaal redacteur of medewerker van het literaire tijdschrift LUD Literatura:

  • Barbara Pogacnik
  • Andrej Hočevar
  • Gregor Podlogar
  • Karlo Hmeljak

Zij dragen voor uit eigen werk en bespreken tijdens een interview de hedendaagse Sloveense poëzie bespreken.

Andrej Hočevar (1980) zit in de redactie van LUD Literatura, waar hij ook hoofdredacteur is van de reeks Prišleki. Daarnaast is hij een paar jaar redacteur voor de rubriek literaire recensies bij het tijdschrift Literatura geweest. Later werd hij hoofdredacteur van het webtijdschrift www.ludliteratura.si. Hij heeft vijf gedichtenbundels op zijn naam staan. De eerste, Terugkomsten (2002), was genomineerd voor het beste debuut. Daarna volgden nog Vissen en horizonnen (2005), Gedichten over maaiers en gelijkenissen (2007) en Wennen aan het licht (2009). Zijn laatste bundel getiteld Het jaar zonder ideeën werd in 2011 uitgegeven. Zijn gedichten zijn in meerdere talen gepubliceerd in verscheidene tijdschriften en bloemlezingen. Hij trad ook vaak op verschillende Europese literaire festivals op. Naast gedichten schrijft hij ook recensies en essays (vooral over poëzie), de laatste jaren ook muziekrecensies, onder andere voor de radio (het liefst over jazz). Af en toe vertaalt hij, met name poëzie uit het Engels, of schrijft hij een nawoord. In een rockband speelt hij niet meer, maar desondanks verbindt hij poëzie soms met muziek (het liefst geimproviseerde). Meestal gaat het om efemere optredens, maar een opname met Andraž Jež is te beluisteren op de CD Bij het woord met stem en geluid.

Barbara Pogačnik (1973) is Sloveense dichteres, vertaalster en literair recensente. Ze is afgestudeerd op Romaanse filologie aan de Université Catholique de Louvain in België en behaalde haar master aan de universiteit van Sorbonne in Parijs. Ze heeft de volgende gedichtenbundels geschreven: Overstromingen (Mladinska knjiga, 2007), In de menigte verloren gegaan papier (LUD Literatura, 2008) en De blauwheid van het huis/The Blue of the House (Študentska založba, 2013). Een bloemlezing van haar gedichten werd in het Roemeens gepubliceerd onder de titel Funia Luni Iunie (Boekarest, 2013). Twee nog te verschijnen bundels heten Voetstappen door de rijst en Alice, de tentakel. Ze trad op meerdere internationale festivals en manifestaties op en verbleef in verscheidene literaire residenties. Haar gedichten maken deel uit van verschillende bloemlezingen (in het Frans, Engels, Pools, Tsjechisch, Spaans, Hebreeuws en Nederlands), ze zijn vertaald in meer dan 20 talen en ook op muziek gezet. Ze is lid van Društvo slovenskih pisateljev (Vereniging van Sloveense schrijvers), Društvo slovenskih književnih prevajalcev (Vereniging van Sloveense literaire vertalers) en sinds lange tijd ook lid van de redactie van het literaire tijdschrift Literatura.

Gregor Podlogar (1974) publiceerde 4½ boeken: Vestigingen (1997), Duizeligheid van de geestdrift (2002), Ode aan Manhattan avenue (2003, samen met Primož Čučnik en Žiga Kariž), Een miljoen seconden dichterbij (2006) en Vrolijke nieuwe oren (2010). Hij trachtte poëzie en muziek te vermengen (te horen op de CD Een stukje lawaai en een snufje zout), later ook poëzie, muziek en beeld. Hij vertaalde ook hedendaagse Amerikaanse poëzie (Christian Hawkey, Paul Killebrew, Laura Solomon, Anselm Berrigan, Matvei Yankelevich …). Overdag werkt hij bij de nationale radio Radio Slovenija (bij het programma ARS), nipt hij aan groene thee en fietst door de stad. ‘s Avonds draait hij af en toe muziek als DJ, vaak leest en zwijgt hij. Zijn leven is op de één of andere manier verbonden met Ljubljana.

Karlo Hmeljak werd geboren in 1983 in Koper. In 2004 nam hij deel aan de workshop creatief schrijven, georganiseerd door LUD Literatura, en later publiceerde hij vooral in de tijdschriften (Literatura, Dialogi, IDIOT). Zijn debuut Dve leti pod ničlo (Twee jaar onder nul) werd uitgegeven in de herfst van 2007. In 2008 werd de bundel gepresenteerd op het Festival van de dichters, critici en vertalers van poëzie Pranger en genomineerd voor de prijs voor het beste debuut. Zijn liederencyclus Ljubavne werd gepubliceerd in 2012 door KUD Centaurus in de uitgave Demo. Zijn boek Krčrk werd uitgegeven door LUD Literatura en bekroond met Veronika prijs voor de beste dichtbundel van het jaar. De bundel werd in 2013 gepresenteerd op het Festival Pranger. Engelse vertalingen van zijn gedichten zijn verschenen in Dirty Goat Magazine en in de tweetalige uitgave Idiot – The best of. De Italiaanse vertalingen worden gepubliceerd door Založništvo tržaškega tiska in de bloemlezing Loro Tornano la sera – Sette autori della giovane poesia slovena. Hmeljak is lid van de redactie van het tijdschrift Idiot.