Pseudoliteraire Dar

reserveren: Perdu

Datum
15/04/2015
8:30 pm

Location
Perdu

In februari 1964 is dichter en latere Nobelprijswinnaar Joseph Brodsky (1940-1996) in een gefabriceerd krantenfeuilleton “Pseudoliteraire dar” voor uitvreter uitgemaakt en na een groteske rechtszaak voor vijf jaar dwangarbeid veroordeeld wegens “leegloperij”. Dankzij journaliste Frieda Vigdorova, dit jaar honderd jaar geleden geboren, die uit eigen beweging de zittingen notuleerde, is de inhoud naar het Westen uitgelekt. Sartre is zich ermee gaan bemoeien en Brodsky is na anderhalf jaar vrijgelaten.

Deze rechtszaak, voor het eerst in het Nederlands vertaald, wordt op 15 april a.s. opgevoerd bij Perdu.

Omdat Brodsky destijds met vertalingen zijn brood verdiende wordt er veel over vertalen getwist. Maar ook de verhouding van een dichter tot de maatschappij komt aan bod, soms bij monde van getuigen die door de staat zijn aangetrokken, zonder enig verstand van poëzie in het algemeen en Brodsky’s poetica in het bijzonder. Nu Rusland zich opnieuw als een autoritaire staat ontpopt en meerdere rechtszaken als deze in opspraak raken (onlangs nog zijn de makers van Tannhäuser te Novosibirsk aangeklaagd voor het beledigen van religieuze gevoelens) blijft deze geschiedenis actueel.

Tekst: Frieda Vigdorova (1915-1965)
Vertaling en toneelbewerking tekst: Nina Targan Mouravi, met dank aan T. van Marle, R. Polman, R.-J. Henkes
Met: Gerrie de Vries, David Vos, Mark Snitker, Remco Lee Polman, Astrid Franke, Eelco den Boer, Tonie van Marle, Gert-Jan Odijk, Leo Kreft, Janet van Bavel, Olga Teunissen, Nina Targan Mouravi