Reve is leven

Datum
08/04/2016
8:00 pm - 10:30 pm

Location
Felix Meritis

“Ik ben een groot schrijver maar ik laat me er niet op voorstaan.”

Was getekend, Gerard Reve. Lid van de even vermaarde als verwaande Grote Drie der naoorlogse Nederlandse literatuur. Precies tien jaar na zijn dood gaan we op zoek naar de inhoudelijke nalatenschap van de zelfverklaarde volksschrijver. Wie was Gerard Reve? En wat voor een erfenis laat hij voor de nieuwe generaties achter?
Om Reve controversieel te noemen is een understatement. Waar zijn boeken en uitspraken vaak al genoeg reden gaven voor gefronste wenkbrauwen, was hij daarbovenop ook nog eens uitgesproken homoseksueel én katholiek. Ongehoord, zeker in zijn tijd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn pedofiele fantasieën, zijn licht racistische opvattingen en zijn liefde voor de fles. Als literatuurliefhebber haat je hem of hou je van hem. Een tussenweg is er eigenlijk niet. Een avondje Reve staat daarom in ieder geval garant voor veel reuring.
We belichten allerlei aspecten van het ongrijpbare genie Reve: zijn stilistische, zijn politieke en zijn maatschappelijke betekenis als schrijver en als mens. Middels bloemlezingen, panelgesprekken, muziek en columns wordt zodoende duidelijk wat hij, een decennium na zijn sterven, nog steeds betekent voor de Nederlandse literatuur en maatschappij.

Met: Ellen Deckwitz (schrijver, dichter en columnist voor NRC Next), Bram Peper (voormalig burgemeester en minister, adressant van Reve’s Brieven aan Bram P.), Edwin Praat (neerlandicus, schrijver Verrek, het is geen kunstenaar over Reve’s kunstenaarschap en publieke presentatie), Roos van Rijswijk (schrijverOnheilig), Marc van der Holst (zanger, gitarist The Avonden), Nop Maas (biograaf Gerard Reve)Iris Koppe(schrijver van o.a. Lev en De man met de schaar en persoonlijk bevriend met Reve) en Tjeerd Bijman(presentator, redacteur oa HhhHZomergastenJansen & Janssen).

Voor tickets en meer informatie klik hier.