Schrijvers uit Oost

Datum
29/01/2015
8:00 pm

Location
Oostblok

Thomas Verbogt interviewt Magne van den Berg, Frans Strijards, Nathan Vecht en Hannah van Wieringen op 29 januari over (hun) nieuwe monologen, favoriete toneelstukken en het schrijven van toneel en andere genres in Oostblok bij Schrijvers uit Oost #4.

‘so I first wish you a
Sense of theatre; only
Those who love illusion
And know it will go far’
- W.H. Auden

Bij Schrijvers uit Oost worden schrijvers uit het stadsdeel live geïnterviewd over hun werk en werkwijze aan de hand van hun inspiratiebronnen (leefomgeving, gedichten, boeken, films, kunstwerken, muziek). Speciaal voor Schrijvers uit Oost schrijven zij nieuw werk met Oost als vertrekpunt. Het voorlezen van de teksten vormt een vast onderdeel van het programma. Bovendien wordt elke editie afgesloten met de bekendmaking van de winnaar van de wedstrijd Schrijf je straat, waarvoor Oost ook telkens een inspiratiebron is. Elke aflevering vindt plaats op een andere locatie.

Thomas Verbogt ontvangt de gasten van deze editie namens Schrijvers uit Oost in Oostblok, het podium van Oost. Verbogt debuteerde in 1981 met de verhalenbundel De feestavond. Sindsdien schreef hij vele romans w.o. Eindelijk de zee, Perfecte stilte en recentelijk Het eerste licht boven de stad; verhalenbundels, zoals Echt iets voor jou; en toneelstukken w.o. Ik ben er nog en Gaandeweg. Hij heeft een dagelijkse column in De Gelderlander, de krant van zijn geboortestreek.

Magne van den Berg won in 2008 de allerlaatste H.G. Van der Viesprijs voor het stuk De lange nasleep van een korte mededeling. Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) werd het afgelopen jaar genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs en won de Prijs van de Studentenjury. Ze maakte onlangs met Nicole Beutler het zeer goed ontvangen LIEFDESVERKLARING geïnspireerd op Publikumsbeschimpfung van Handke.

Frans Strijards is onder andere bekend van het gezelschap Art & Pro, een van de gezelschappen die hij oprichtte. In 1988 ontving Strijards de eerste Vlaams-Nederlandse Toneelschrijfprijs voor Hitchcocks Driesprong. In 1989 ging Gesprekken over G. in Duitsland op tournee en in 1992 werd Sporen, een productie die door Strijards werd geschreven en geregisseerd, geselecteerd voor de Bonner Biënnale. Zij roman Nadere instructies volgen verscheen in 2013. Papieren lessen, een boek over acteren, werd recentelijk gepresenteerd in Oostblok.

Nathan Vecht schreef onder meer Don Juan van het Noord Nederlands Toneel, vrij naar Molière, Een eerlijk mens (mugmetdegoudentand) en Post (Bellevue Lunchtheater). Zijn werk werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival, en haalde de shortlists van de Stückemarkt in Berlijn en het Hot Ink Festival in New York. Naast zijn theaterwerk schrijft hij onder meer voor televisieprogramma’s Koefnoen en Het Klokhuis. Hij leidde het schrijversteam van de Comedyserie Missie Aarde, nu te zien op NPO3 bij de VPRO.

Hannah van Wieringen viel binnen de toneelwereld al snel op met de eenakters Reiger ex Machina en Lege Plek. Daarna volgde het avondvullende stuk Er moet licht zijn bij Toneelgroep Oostpool in regie van Marcus Azzini. Met haar verhalenbundel De kermis van Gravezuid won ze de Academica Literatuurprijs 2014. Haar dichtbundel Hier kijken we naar werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2014. Daarnaast schrijft Hannah van Wieringen artikelen en columns voor ELLE en ELLE eten.

Reserveren plaatsen: publiciteit@schrijversuitoost.nl o.v.v. 29 januari.

Meer info over de schrijfwedstrijd ‘Schrijf je Straat’ (thema: Drama in Oost, deadline 20 januari): teuntje@schrijversuitoost.nl en www.schrijversuitoost.nl