Schrijvers uit Oost

Datum
29/03/2015
3:00 pm

Location
OBA Linnaeus

Voor een keer komen Linnaeus Live, het maandelijks programma in OBA Linnaeus, en de roadshow Schrijvers uit Oost samen. Lieke Marsman en Victor Schiferli gaan op zondag 29 maart  in gesprek over poëzie, schrijven en nieuw werk. Lieke Marsman bestormt met veel bravoure – met werk dat getuigt van een grote gevoeligheid – het literaire landschap. Victor Schiferli is een bedachtzame alleskunner met veel oog voor zijn omgeving. Hij heeft zelfs een website waarop hij foto’s van zijn woonomgeving (Watergraafsmeer) post.

Bij Schrijvers uit Oost worden schrijvers uit het stadsdeel live geïnterviewd over hun werk en werkwijze aan de hand van hun inspiratiebronnen (leefomgeving, gedichten, boeken, films, kunstwerken, muziek). Speciaal voor Schrijvers uit Oost schrijven zij nieuw werk met Oost als vertrekpunt. Het voorlezen van de teksten vormt een vast onderdeel van het programma. Bovendien wordt elke editie afgesloten met de bekendmaking van de winnaar van de wedstrijd Schrijf je straat, waarvoor Oost ook telkens een inspiratiebron is. Elke aflevering vindt plaats op een andere locatie. En nu dus in Oba Linnaeus.

Op haar zeventiende won Lieke Marsman (1990) de poëziewedstrijd Doe Maar Dicht Maar en debuteerde als dichter in Tirade. Ze is nu redacteur van dit tijdschrift. Op www.tirade.nu hield ze een blog bij, waarop ze werk van generatiegenoten vertaalde en becommentarieerde. In de Volkskrant schreef Arjan Peters over haar debuut: ‘Ze kan het, geen misverstand daarover.’ Voor de bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud werd Marsman bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Liegend Konijn Debuutprijs 2011 en de Buddingh’-prijs 2011. De eerste letter is haar tweede bundel, die verscheen op 31 van dit jaar.
Victor Schiferli (1967) is dichter en beleidsmedewerker bij het Letterenfonds. Hij was fondsredacteur bij De Bezige Bij en freelance journalist. Hij schreef recensies voor Het Parool, Vrij Nederland en Hollands Diep. Hij debuteerde in 2000 met de dichtbundel Aan een open raam, waarover Hans Warren schreef ‘het meest volwassen debuut van de laatste tijd’ en die werd genomineerd voor de C. Buddingh’- prijs. In 2005 volgde Verdwenen obers, met daarin onder meer een lang gedicht over zijn overgrootvader Willem Schiferli (1873-1942), een kelner die op een avond zijn gezin verliet om nooit terug te keren. Zijn derde bundel heet Toespraak in een struik (2008, nominatie Hugues C. Pernathprijs). Ook stelde hij bloemlezingen samen, waaronder Meulenhoffs Dagkalender van de poëzie. Hij schreef bovendien de roman Dromen van Schalkwijk (2012).

Schrijvers uit Oost bij Oba Linnaeus  begint op zondag 29 maart om 15.00 uur en de inloop is vanaf 14.30 uur.
Toegang met Oba-pas € 5,00, voor niet-leden € 6,00 (inclusief koffie/thee).
Reserveren gewenst via linnaeus@oba.nl | 020 69 40773