Spiegelbeeld en schaduwspel – Het oeuvre van Hella S. Haasse

reserveren: NRC Café

Datum
20/05/2014
8:00 pm

Location
NRC Café

Op dinsdag 20 mei presenteert romanist en freelance NRC literatuurcriticus Margot Dijkgraaf Spiegelbeeld en Schaduwspel. Onder leiding van Joyce Roodnat gaan onder meer Elsbeth Etty en Joke J. Hermsen in gesprek over thema’s in het werk van Hella S. Haasse.

Het oeuvre van Hella S. Haasse (1918-2011) is groots, omvangrijk en enorm gevarieerd. Vrijwel iedereen kent Oeroeg - maar wie las de essays van Haasse over de schrijvende vrouw? Welke relatie had Haasse tot Indië, waar ze geboren werd, en Frankrijk, waar ze tien jaar woonde? Wat bedoelde Haasse als ze het over haar ‘daimoon’ had? Waarom zijn de meeste huwelijken bij Haasse een mislukking? Wat hebben Haasses historische personages gemeen en waarom was de schrijfster zo gepassioneerd door het verleden? Wat betekende de verbeelding eigenlijk voor haar en wat onderzocht ze met haar schrijverschap?

Margot Dijkgraaf werd al jong gegrepen door Haasses werk. Ze maakte in 1989 kennis met de schrijfster en voerde de laatste tien jaar van Haasses leven zeer regelmatig gesprekken met haar. In Spiegelbeeld en schaduwspel bespreekt ze de belangrijkste thema’s uit het oeuvre en laat ze Haasse zelf aan het woord. Het boek is daarmee niet alleen een rijk geschakeerd overzicht van een monumentaal oeuvre, maar ook een persoonlijk portret van een van de grootste auteurs uit onze literatuur.

Margot Dijkgraaf is romanist en freelance literatuurcriticus voor nrc Handelsblad, directeur van de Boekmanstichting in Amsterdam en intendant bij de Nederlandse Ambassade in Parijs. Zij publiceerde eerder onder meer Franstalige literatuur van nu, De pen van Europa, Nooteboom en de anderen en verzorgde samen met Patricia de Groot Uitzicht en Inkijk, de twee delen essays en beschouwingen in het Verzameld werk van Hella S. Haasse.

Met bijdragen van Elsbeth Etty (redacteur NRC Handelsblad), Joke J. Hermsen (schrijver van o.a. Stil de tijd en Kairos) en Marja Pruis (schrijver en redacteur De Groene). De avond wordt geleid door Joyce Roodnat (commentator NRC Handelsblad).