Sterke verhalen uit Amsterdam-Noord

reserveren: Tolhuistuin

Datum
15/06/2014
1:00 pm

Location
Tolhuistuin

Op zondag 15 juni vanaf 13.00 uur presenteert Bureau Boven in de Tolhuistuin een middag met sterke verhalen rondom het voormalige Shell-terrein in Amsterdam-Noord. Onder meer acteur Frits Lambrechts zal komen vertellen over zijn herinneringen aan het gebied. Ook de Tolhuistour gaat weer van start; een audiotour met bijzondere verhalen. 

De Tolhuistour voert de bezoekers via muziek, geluid en vertellingen langs intrigerende verhalen uit het verleden. Zo hoor je over het galgenveld, waar Elsje Christiaens in 1664 werd opgehangen. Maar ook over de liefdesboom die ernaast stond. Actrice Willeke van Ammelrooy vertelt hoe ze haar carrière bij Shell begon. Oud-politicus Wijnand Duyvendak herbeleeft de Spektakelblokkade, een demonstratie tegen Shell. Kunstenaar Lucebert wordt opgevoerd als inspiratiebron voor de huidige Tolhuistuin, maar ook als dakloze die zich warm hield aan de motor van de pont. Daarnaast tonen de huidige bewoners hun werk: zoals de 3D-printer van DUS Architecten waaruit binnenkort een grachtenpand zal verrijzen.

Programma 15 juni
Vanaf 13.00 uur bent u welkom in de Tolhuistuin, waar u een mp3-speler kan huren en de audiotour kunt lopen.  Om 15.00 uur zal acteur Frits Lambrechts de spits afbijten met verhalen over ‘zijn’ Amsterdam-Noord en verhalenverteller Anke Wartenbergh komt met bijzondere (en romantische!) verhalen over de pont.

Verder zullen er nog een aantal bijzondere Noordelingen komen vertellen over hun mooiste herinnering aan, of verhaal over Amsterdam-Noord. Na afloop zijn er pizza’s uit de leemoven.

Toegang is gratis.
Voor 10 euro kunt u de tour lopen, een pizza krijgen en wat te drinken.

Waar vind ik de tour?

Vanaf 15 juni kun je de audioplayer met koptelefoon afhalen aan de bar in de Tolhuistuin (Tolhuisweg 5), bij het restaurant Pussy Galore (Tolhuisweg 2), bij Tip Noord (Buiksloterweg 5c) of bij EYE (IJpromenade 1). Voor €4 kun je een afspeelapparaat met de tour (à 50 minuten) huren. Gebruik je liever je eigen telefoon en hoofdtelefoon? Met een smartphone is de tour voor  €2,79 te downloaden via de app Tales and Tours.

Dit event is onderdeel van
TOLHUISTUIN TOTAAL; een reis rond de Middellandse zee, Noord en de kosmos in twaalf uur.
De Tolhuistuin neemt je deze zondag mee op reis: van het Galgenveld naar Gibraltar, van Mekka naar het verste sterrenstelsel. Een laatste rondleiding door de tentoonstelling Crisis of History 1, een muzikale vertelling over de Levant met het Amsterdams Andalusisch Orkest, een geluidswandeling over het voormalige Shell-terrein waar dagelijks meer te zien is en tot slot de kosmonauten van het legendarische Sun Ra Arkestra. Kom naar de Tolhuistuin en je weet niet waar je blijft!