SLAA

SLAA

Symposium: Lezen is zeg maar niet echt mijn ding

Symposium: Lezen is zeg maar niet echt mijn ding

di 4 april 2017

Leesbevordering in het voortgezet onderwijs

Het gros van de docenten in het voortgezet onderwijs is het er wel over eens dat literatuuronderwijs en leesbevordering belangrijk zijn, maar niet over hoe dat eruitziet in de praktijk. Daarom organiseert de OBA op dinsdag 4 april het symposium ‘Lezen is zeg maar niet echt mijn ding’, over leesbevordering in het voortgezet onderwijs.

Wie bepaalt wat literatuur is en wat er op de leeslijst mag? Mogen leerlingen zowel literatuur als lectuur lezen? En hoe zorg je ervoor dat ze gaan en blijven lezen, en ook begrijpen wat ze lezen? Op deze en andere vragen zoeken sprekers en docenten een antwoord op 4 april.

Programma
Het symposium wordt om 15.15 uur geopend door dagvoorzitter Isolde Hallensleben, met een gloedvol betoog door de jonge en bejubelde dichteres Ellen Deckwitz. Daarna volgen twee rondes waarbij de gasten kiezen uit diverse onderwerpen:

Literatuur als schitterend probleem, verhalen leren lezen in dialoog.
Door Tanja Janssen, UvA-onderzoeker onderwijsleerprocessen en -problemen.

Hoe om te gaan met verschillen in motivatie en literaire competentie van leerlingen?
Door vakdidacticus Theo Witte, bekend van Lezen voor de lijst.

Literatuur en kritisch denken.
Door Martijn Koek, in 2014 verkozen tot beste leraar Nederlands van het land.

Boekverslag 2.0.
Door Caroline Wisse-Weldam, blogger, eigenaar van Taalentraining en docent Nederlands vmbo-t in Utrecht.

Creatief schrijven en taalverwerving.
Door Ilonka Verdurmen, artistiek leider van de School der Poëzie.

Isolde Hallensleben sluit de middag af met een discussiepanel met Massih Hutak, Marco Martens en Ellen Deckwitz. Docenten gaan naar huis met tal van nieuwe ideeën uit theorie en praktijk. Én met tools om de informatie echt toe te passen op lesgeven en het niveau van de eigen klas, dat immers per stadsdeel en opleidingsniveau verschilt. Het officiële gedeelte duurt tot 18.45 uur, aansluitend is er een borrel.

Tickets
De ticketprijs is € 25 per persoon. Aanmelden voor het symposium kan per e-mail bij programmamedewerker Educatie Jessica van der Sluis, via j.vdsluis@oba.nl. Het symposium vindt plaats in de Centrale OBA, centraal gelegen in Amsterdam. Ook docenten uit andere steden zijn van harte welkom.

Dit symposium wordt georganiseerd door de OBA in samenwerking met De Amsterdamse Klas, Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en de School der Poëzie.