Tom Lanoye x Bas Heijne: het verdriet van de Lage Landen

reserveren: Facebook

Datum
20/09/2016
8:30 pm

Location
De Balie

Is er nog wel ruimte voor de publieke intellectueel in een ‘gemedialiseerde’ samenleving die gedomineerd wordt door Twitter, Snapchat en Pokémon Go? Aan informatie en entertainment geen gebrek, maar is er ook nog voldoende reflectie?

Twee denkers die zich in ieder geval niet laten vangen in 140 tekens zijn Tom Lanoye en Bas Heijne. Al jarenlang houden zij de Belgische en Nederlandse maatschappij een kritische spiegel voor, in de vorm van hun scherpe, humoristische en licht cynische boeken, columns en (theater)optredens, niet zelden geïnspireerd door grootheden uit de moderne literatuur.

In de recente publicaties Revue Lanoye en Een waanzinnig gaaf land leggen zowel Lanoye als Heijne haarfijn en compromisloos de vinger op de zere plek: opportunisme, kortzichtigheid en hypocrisie regeert, politici ontberen visie, de politie is nodeloos gewelddadig, wat racisme betreft verkeren we in een permanente staat van ontkenning en we hebben geen goed antwoord op Wilders en Dewinter. Of juist wel?

Tijdens Het verdriet van de Lage Landen combineren we ‘the best of both worlds’ op het podium en richten beide heren hun pijlen op de Nederlandse en Belgische maatschappij en politiek aan de hand van een aantal vragen: hoe moeten we ons verhouden tot (extreemrechts) populisme? Is een cordon sanitaire de oplossing?

Vervolgens zetten we een stap terug en analyseren we de positie van de maatschappelijk betrokken commentator. Is er nog ruimte voor de publieke intellectueel? Moeten de witte mannen inmiddels niet een stap terugzetten?

Gedurende het programma zal de situatie in België en Nederland met elkaar vergeleken worden, zonder elkaar te sparen. Waaruit bestaat het verdriet van de Lage landen? Tot slot, de avond is niet compleet zonder regelmatig te verwijzen naar de schrijvers en kunstenaars die voor Lanoye en Heijne een inspiratie vormen voor hun wereldbeeld en maatschappijkritiek.