VAN JONGE MENSEN, DE DINGEN DIE NOG KOMEN

Datum
02/12/2016
9:30 pm

Location
SSBA Salon

VAN JONGE MENSEN, DE DINGEN DIE NOG KOMEN
literaire performance avond (22h-24h) // vinyl djsets (24h-03h) // SSBA Salon // €5 inclusief welkomstdrankje

De meest dionysische literaire avond van de stad – deze keer in de SSBA Salon van de Stadsschouwburg

MET: Tim Thomaes & Willem De Rycker | Juicy IJsselmuiden & William Barrett | Anne Hofstra | Luuk Imhann & Brechtje & Camille Sa | Arts en Lentes (Jelko Arts & Lotte Lentes) | Daan Zeijen | Jelle Visser & Simone Giel & Michaja Nicolaï & Wieke van Rosmalen |
Afterparty by DJ Radikal Rüpert |
art work by Kas Woudstra |

******
‘De nachthemel loeide.
Verholen melkten wij de kosmos en overleefden.’
- Thomas Tranströmer

In deze sinistere tijden waarin populisten de fact free politics tot standaarddialect verheffen en waarin Trump breedlachend zegeviert over het bedrijf Amerika; in tijden waarin vriendschap wordt gedegradeerd tot ‘maatschappelijke aanraking tussen van binnen onaangeraakten’ en waarin de ene mens de andere hardvochtig laat verdrinken in de zee; in tijden, bovendien, waarin zovelen telkens weer ontgoocheld raken en geblaseerd elke hoop en moed lijken op te geven – in die tijden kan alleen de dichter het winnen. Want, bestaat het antwoord op de populistische leugens niet veeleer in de waarheid die vervat ligt in de schoonheid dan uit het berekenende denken en propositionele feiten? En is het niet de onsterfelijke taal die de dichter spreekt, de verbeeldingskracht waar de schrijver ons op beroept, die ons veel meer hoop kan geven dan curieuze politici die ons thans alleen nog maar vertellen hoe het is in plaats van hoe het zou kúnnen zijn? Literatuur helpt ons de realiteit tussen haakjes te plaatsen, de wereld ‘zoals die nu eenmaal is’ op te schorten en te dromen, te fantaseren of te denken over iets anders. Over wat? Over iets anders – weg van de meedogenloze werkelijkheid.

Terwijl in december Toneelgroep Amsterdam in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg Couperus’ klassieker speelt, doet de SSBA Salon 2 december zijn deuren open voor de succesvolle literaire performance avond ‘Van jonge mensen, de dingen die nog komen’. Onder het motto van Camus’ stelling dat de literatuur ons de mogelijkheid geeft de wereld af te wijzen zonder haar te verlaten, zullen zeven jonge schrijvers in samenwerking met acteurs en muzikanten hun werk ten gehore brengen. Wanneer zij uitgesproken zijn, is het spreekwoordelijke woord aan de barmannen en dj’s om de literaire roes naar een dionysisch niveau te vertalen.

Komt dat horen, komt dat zien, komt dat meemaken!