Vertoning ‘Verloop van jaren’

reserveren: Perdu

Datum
30/11/2016
8:00 pm

Location
Perdu

Hij maakte schitterende documentaires over onder meer Hugo Claus, Adonis, Wisława Szymborska en Herta Müller en voegt daar nu een prachtige film over Remco Campert aan toe, in samenwerking met cameraman en stiefzoon van Campert Jeroen Wolf. De makers schetsen geen klassiek chronologische portret, maar streven naar ‘vormgegeven ontroering’.

Schrijver Remco Campert ziet zichzelf in de allereerste plaats als dichter. Ook al is hij wellicht het meest bekend van zijn columns en verhalen en publieke optredens. Daarin heeft hij een zorgvuldig beeld van zichzelf geschapen als een charmant zondagskind dat bij iedereen geliefd is. Maar wie is hij echt? In Verloop van jaren zijn we een jaar lang dicht bij Remco Campert. We leren hem in zijn dagelijks leven en gewoontes kennen en zijn er op bijzondere en intieme momenten bij. Kwetsbare momenten die weergeven hoe een van onze grootste schrijvers in het leven staat. Wie zijn verzamelde gedichten leest en herleest, raakt telkens weer gefrappeerd en ontroerd door de mild ironische toon waarmee hij het menselijk bedrijf beschrijft. Van zijn vroege gedichten waarin de oorlog en de dood van zijn vader Jan Campert resoneert naar zijn mijmeringen over liefde en poëzie en vergankelijkheid – Campert is in zijn tijd, in elke tijd, iemand die opmerkt wat er aan de hand is en daar, wars van ideologieën en modegrillen, het zijne van denkt.

Verloop van jaren – dichter bij Remco Campert is een film over weemoed, vergankelijkheid en de naderende dood, en de poëzie als levenselixer. ‘Ik wil de dood voorblijven. Zolang ik schrijf leef ik.’

De documentaire Dichter bij Campert gaat tijdens IDFA in première en wordt op 30 november opnieuw in Perdu vertoond. Na afloop gaan biograaf Mirjam van Hengel en John Albert Jansen met elkaar in gesprek.

De film is een productie van Oogland Filmproducties i.s.m. RTV Noord-Holland en VPRO