Voorpremière Manifesto – UITVERKOCHT

reserveren: Meer informatie en tickets

Datum
30/09/2017
8:00 pm

Location
De Balie

‘I am writing a manifesto because I have nothing to say’

Twaalf scènes, twaalf manifesten en twaalf keer Cate Blanchett. Beeldend kunstenaar en regisseur Julian Rosefeldt putte uit meer dan vijftig manifesten van beeldend kunstenaars, denkers, regisseurs en andere intellectuelen om met Manifesto een humoristisch beeld te schetsen van de constante schreeuw om verandering.

Ooit was het manifest hét middel om kritiek op het oude te tonen en nieuwe ideeën te presenteren. Manifesto is een filminstallatie vol tekst. Via twaalf korte films worden verschillende manifesten door Cate Blanchett belichaamd. Het resultaat is een overweldigende compilatie van ideeën, visies en urgentie.

Een dakloze man met megafoon verkondigt Marx’ en Engels’ Communistisch manifest, tijdens een gebed aan de keukentafel wordt de tomatenkunst van de popart opgehemeld en in een schoolklasje worden de teksten van Lars von Trier onderwezen. Cate Blanchett (o.a. zwerver, poppenspeler, directeur, nieuwslezer en choreograaf) brengt de teksten tot leven en maakt ze bijzonder actueel. Het geestige, onderhoudende Manifesto bewijst dat visionaire ideeën werkelijk tijdloos kunnen zijn.

Na de exclusieve voorpremière op 30 september gaan we in gesprek met kunstenaars, schrijvers en wetenschappers. Kan kunst de wereld veranderen? Wat is de rol van het hedendaags manifest? Moet kunst geëngageerd zijn of autonoom? Zijn er nog geëngageerde kunstenaars?

Met Bianca Stigter, Yra van Dijk en Pieter Paul Pothoven.
Meer informatie volgt.