Week v/d Afrikaanse roman: Openingsavond

reserveren: Spui25

Datum
19/09/2014
8:00 pm - 10:00 pm

Location
OBA

In 2014 viert Zuid-Afrika twintig jaar democratie, en dus ook twintig jaar vrije Afrikaanstalige literatuur. De Week van de Afrikaanse roman maakt de balans op. Tijdens deze feestelijke ‘afskop’ buigen verschillende Afrikaanse schrijvers zich over de vraag: Wat is de stand van de Afrikaanstalige literatuur? Met o.a.: Etienne van Heerden, Sonja Loots en Marita van der Vyver. Locatie: OBA.

Tijdens deze openingsavond krijgt u een overzicht van de ontwikkelingen in de Afrikaanse literatuur van de afgelopen twintig jaar en stellen vijf van de belangrijkste Afrikaanse schrijvers zich aan u voor. Ze spreken over hun werk, hun band met het Afrikaans en dragen voor uit eigen werk.

Ook vindt er een debat plaats over de huidige positie en de toekomst van de Afrikaanse taal. Het boek Nederlands als poort naar Afrika van Bart de Graaff en Riet de Jong-Goossens, dat tijdens de avond gepresenteerd wordt, geeft een opmaat voor die discussie. In het boek komen schrijvers en verhalenvertellers van het ‘andere’ Afrikaans aan het woord: afstammelingen van de Khoisan, zg. bruine schrijvers en schrijvers met wortels in de Afrikaanstalige én in de zwarte cultuur. Zodoende buigen we ons over vragen als: Wie zijn de sprekers van het Afrikaans eigenlijk? Wat is de verhouding tussen het oude ‘standaard-Afrikaans’, het Kaaps en andere varianten van deze taal? En wat zijn de kansen voor het Afrikaans en de andere minderheidstalen in een meertalig land waarin de overheid een duidelijke voorkeur lijkt te hebben voor één taal, het Engels?

Een levendige avond dus, waaraan wordt meegewerkt door de Zuid-Afrikaanse schrijvers Etienne van Heerden, Irma Joubert, Sonja Loots, Kirby van der Merwe en Marita van der Vyver. Ook met bijdragen van Ingrid Glorie en Bart de Graaff. Jeroen van Kan modereert.

Organisatie van dit programma: Spui25