Over SLAA

Toen: in 1982 werd de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam opgericht om literaire programma’s voor lezers in het hart van Amsterdam te organiseren.

Nu: literatuur verandert met de tijd mee. Met Daphne de Heer als mater familias en met de onstuimige IJ-wind in de rug, heeft de SLAA na 32 jaar het veilige moedernest van De Balie verruild voor Amsterdam-Noord. Hier zetten we vernieuwende programma’s en projecten op die zich in de hele stad manifesteren en een brede doelgroep aanspreken.

In Amsterdam-Noord toeven we op de grond van de Tolhuistuin en delen we een kantoorpand, de Staalvilla, met allerlei zelfstandigen en creatieven waaronder Framer Framed, HOAX, Volume en Monnik. Vanuit de Staalvilla zijn we op zoek gegaan naar waar en hoe kruisbestuiving tussen literatuur en andere kunsten plaatsvindt en zoeken we verbanden met muziek, theater, wetenschap en design. Tijdens het programmeren denken we na over de vele gedaantes die literatuur kan aannemen en leggen we verbanden met actuele ontwikkelingen binnen de maatschappij.

Als uiting van dit alles bieden we een podium aan Nederlandse en buitenlandse schrijvers: van lang gevestigd tot pril en onontgonnen, van poëzie tot essay, van ode tot lezing, van de Bijlmer tot Noord, voorbij Nieuw-West, Oost en het Centrum, wij bieden een podium waar we diep en breed ingaan op alles wat er in de literatuur toe doet voor iedereen die ooit gegrepen is door de troost, waarde en schoonheid van literatuur.

We staan altijd open voor mooie samenwerkingen en partnerschappen. Contact opnemen kan via info@slaa.nl of 020-6221165. Bij de SLAA werken ervaren programmeurs en producenten die graag meedenken over de invulling of uitvoering van ideeën. We vinden je mening belangrijk; daarom kan er bij veel programma’s meegepraat worden. Maar we stellen het ook zeer op prijs na afloop met onze bezoekers na te praten. Mailen met vragen en opmerkingen mag altijd, naar info@slaa.nl.

SLAA

Tolhuisweg 1
1031 CL Amsterdam
T: 020 6221165
E: info@slaa.nl

Bureau/redactie

SLAA door Rein Kooyman
(foto: Rein Kooyman)

Directeur: Daphne de Heer – daphnedeheer [a] slaa.nl
Programma en evenementen: Maya Shamir – mayashamir [a] slaa.nl
Productie: Esther Kuijper – estherkuijper [a] slaa.nl
Publiciteit en marketing: Sanne Pieters – sannepieters [a] slaa.nl

 

Grafisch ontwerp

Dog and Pony
HOAX

Webdevelopment

Atypisch

Bestuur

Voorzitter: Lian van de Wiel (uitgever en adviseur)
Penningmeester: Mark de Klerk (program manager bij Spark)
Annet Lekkerkerker (zakelijk directeur Holland Festival)
Suzanne Kampschuur (voormalig adjunct-directeur De Rode Hoed)
Sander Ruys (oprichter en uitgever Maven Publishing)

ANBI

SLAA staat bij de Belastingdienst geregistreerd als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Ons RSIN of fiscaal nummer is 006115469.

Doelstelling: De Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam heeft ten doel het bevorderen van het literaire leven in Amsterdam en al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Beloningsbeleid: De Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam heeft twee medewerkers in dienst. Zij zorgen voor de verwezenlijking van het beleidsplan. De beloning van deze medewerkers volgt de cao voor het Boeken- en Tijdschriftuitgeverijbedrijf. De bestuursleden van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam ontvangen geen beloning.

Activiteiten: Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam heeft in 2016 een 45-tal literaire bijeenkomsten georganiseerd, waarbij in totaal zo’n 5.500 bezoekers aanwezig geweest zijn. Samengewerkt werd onder andere met het Bijlmer Parktheater, Brainwash Festival, De Balie, de Tolhuistuin, Paradiso, MamaCash, Monnik en Into The Great Wide Open. Door op meerdere locaties in de stad activiteiten te organiseren, wordt een diverse doelgroep bereikt.

Financiële verantwoording:

Download hier de balans en het resultatenoverzicht over 2014
Download hier de balans en het resultatenoverzicht over 2015
Download hier de balans en het resultatenoverzicht over 2016

Beleid: SLAA wil nationale en internationale literatuur onder de aandacht brengen van een breed (lezers)publiek door middel van het organiseren van literaire activiteiten en het opzetten van brede samenwerkingsverbanden die de literatuur als kunstvorm een plek geven in het culturele veld van Amsterdam. Dit is onze interne urgentie: de overtuiging dat reflectie op literatuur mensen inzicht verschaft in zichzelf en de wereld, dat literatuur een kunstvorm is die meebeweegt met de ontwikkelingen in de samenleving én onderdeel uitmaakt van het culturele leven.

Jaarlijks staan er ruim 250 auteurs, muzikanten en kunstenaars op het podium van de SLAA, met in hun kielzog nieuwe schrijvers, makers, uitgevers en journalisten, waardoor de SLAA ook een belangrijke broedplaats is geworden voor nieuwe ontwikkelingen, ideeën en samenwerkingen. De programma’s van de SLAA houden niet op zodra het programma is afgelopen, de SLAA houdt daarentegen permanent een levendige literaire cultuur in stand: veel van wat er op het podium gebeurt werkt door in publicaties, boeken, tijdschriften en vormt zo de humuslaag voor een vruchtbare artistieke, niet uit commercieel oogmerk geboren literaire cultuur in Amsterdam, de reden waarom zo veel schrijvers, dichters, denkers in Amsterdam willen wonen.

De SLAA richt zich behalve op een vernieuwde en vernieuwende programmering ook nadrukkelijk op samenwerkingsprojecten met andere instellingen.